Olvas még valaki nyomtatott újságot?

nyomtatott sajtó

Így alakul a nyomtatott sajtó népszerűsége


Nem emlékszem, mikor volt a kezemben utoljára nyomtatott újság, ha az akciós újságokat nem számítjuk. Arra viszont emlékszem, hogy régen milyen szívesen jártam az újságoshoz. Talán a kilencvenes évek közepén-végén, még a net terjedése előtt, a kapitalizmus térhódítása közepette volt még egy utolsó fénykora a nyomtatott sajtónak. Amikor megjelentek a csilli-villi Relay/Inmediók, tele színes, többek között küldöldi magazinokkal. Rendszeresen látogattam ezeket a szentélyeket, belelapozgattam az újságokba, és úgy éreztem, kinyílik a világ. Ki gondolta volna akkor még, hogy ez a virágzás nem lesz hosszú életű, ugyanakkor néhány év múlva még ennél is szélesebbre tárul az az ajtó az információk felé?

Egyébként ez az analóg-digitális kérdés hasonló ahhoz, ami a könyvek kapcsán is felmerült már, bár ott még erősen tartják magukat a nyomtatott művek. Egy kutatás szerint pedig a nyomtatott szöveg nagy előnye, hogy az ember jobban megjegyzi, mint az elektronikus szöveget.

Egyre csökken a nyomtatott lapok jelentősége

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása szerint viszont a nyomtatott lapok jelentősége évről évre csökken a tájékozódás piacán.

A legtöbb olvasót a hetilapok vesztették el, ezen a területen a fogyasztás 25,2 százalékkal esett vissza. A havonta vagy időszakosan megjelenő periodikák keresettségében 23,5 százalékos visszaesés tapasztalható, a napilapok viszont úgy tűnik, egészen jól megúszták az internet térhódítását, és mindössze 5,7 százalékos visszaesést tapasztaltak.

A legkeresettebb nyomtatott napilap a Blikk, amelyet 2022-ben 48 192 példányban nyomtattak ki. A második helyen a Kisalföld áll, amely 31 090 példányban jelentet meg. A nyomtatott lappéldány olvasottságát illetően a napilapok listáját toronymagasan a Blikk, a Bors és a Nemzeti Sport vezeti. A Blikknél ráadásul a recent (a legutóbbi számra jutó) olvasók száma a félmilliót is meghaladja. Mindhárom lapot legalább 200 ezer fő veszi kézbe naponta.

Ugyanez a sorrend a print- és online felülettel is rendelkező napilapok között. A Blikk oldalának a legmagasabb a látogatottsága: 961 ezer embert ért el napi szinten 2022-ben. A bors.hu (Bors) látogatottsága is nőtt (294 ezerről 461 ezer főre egy év alatt), míg a harmadik leglátogatottabb weboldal, a nemzetisport.hu (Nemzeti Sport) átlagos napi felhasználóinak száma valamelyest csökkent (247 ezerről 211 ezer főre) 2021-hez képest.

Hetilapok

Míg egy átlagos hetilapot 2021-ben még közel 52 700 példányban jelentettek meg, addig 2022-ben már csak 39 400 példányban nyomtattak. A korábbi években publikált legolvasottabb hetilap, a Nők Lapja vonatkozásában ugyan ezúttal nem közölt auditált adatokat a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szervezetet (MATESZ), de a Kiskegyed (121 663 példány) és a Színes RTV (111 031 példány) 2022-ben is meghaladta a százezres példányszámot.

A hetilapok közül a Szuperinfó bizonyult a legolvasottabbnak. Megjelenésenként 1,35 millióan vették a kezükbe 2022-ben, míg a havonta vagy ritkábban megjelenő nyomtatott sajtótermékek közül az ingyenes Patika Magazin volt a legnépszerűbb.

Online újságok

A 2021-es forgalmi adatokhoz képest az átlagos heti felhasználószám közel százezerrel nőtt a Nők Lapja, kétszázezerrel a 168 Óra, a Mandiner és a Ripost, illetve háromszázezerrel a Story weboldala esetében 2022-ben. A Ripost.hu (Ripost7) és a Hvg.hu (HVG) kiemelkedik a vizsgált oldalak közül, hiszen előbbit 1,73, utóbbit pedig több mint 1,37 millió ember kereste fel hetente, bár a két listavezető internetes lap helyet cserélt 2021-hez viszonyítva.

A kutatásban azok a nyomtatott sajtótermékek szerepelnek, amelyek vagy a MATESZ vagy a Nemzeti Olvasottság Kutatás (NOK) vagy az Egységes Digitális Mérésért Egyesület (EDME) adatbázisában megtalálhatók.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több sajtó

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több élet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

 1. Én olvasok nyomtatott újságot!
  Sok év óta előfizetek a Nők Lapjára, minden kedden hozza a postás. 🙂 Régebben megvettem a Színes RTV-t is, de pár éve már a neten nézem meg a tévéműsort.
  Legutóbb akkor vásároltam nyomtatott újságot, amikor Centauri valamelyik írása megjelent benne. 🙂

  Az meglepett, hogy a napilapok veszítették el a legkevesebb olvasót. Bár erre valószínűleg magyarázat lehet, hogy vidéken – főleg a kis falvakban – régóta fontos olvasnivalónak számítanak a megyei lapok.
  Kíváncsi lennék egy olyan statisztikára is, hogy hány heti- vagy napilap szűnt meg az utóbbi 10-20 évben.

 2. Vonaton, buszon újságot , vagy könyvet olvasok. Régen minden IP számot megvettem, alig vártam. Mostanában csak olyan lapokat vásároltam az újságosnál a vasúton, vagy a buszpályudvaron, ami nem igényel különösebb koncentrációt és tele van hülyeséggel, meg képekkel a celebekről. Tudom nem vall túl nagy intellektuális igényre, de valahogy utazáskor nem is bír az ember elmélyülni nagyon. Amúgy meg mindig otthagyom az átlapozott “szakirodalmat” az ülés hálójában:-)))), mert annyit sem ér, hogy megtartsam.
  Kellenek a nívós weboldalak, mint ez itt, kicsit pótolja azokat az újságokat, női magazinokat amik szépek még mindig- nem veszik sokan , mert nagyon drágák. Ahogy a számítógépes újságok is- a fiam veszi- benne vannak állítólag a legújabb játékok. Volt egy újságíró barátom, aki Philadelphiában élt(sajnos 2016-ban elhunyt hirtelen), szabad úszó politikai karikaturista, újságíró, már 1987-ben létrehozott egy internetes magazint a VittyWorld nevűt- 1999-ig működött. Amúgy megtalálható a wikipédián. Sokáig őriztem a gyönyörű fotóalbumait amit az utazásai során készített az Image of America c. könyvéhez. Szóval ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy lehetett tudni már régen, a nyomtatott sajtó ideje elmúlt. Más kérdés, hogy hol tart ez az ország ebben és miért tolja a színvonaltalan lapokat kispályás emberekről(jah bocs én is megveszem…) és miért nem támogatnak hivatalosan olyan oldalakat is ami tudományos, ismeret terjesztő, színes és sokrétű mint ez itt.

 3. Néhány éve még előfizettem a Hvg-re, sőt, néha még ajándékba is adtam féléves Hvg előfizetést.
  Elmúltak azok az idők….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük