Ebből a növényből élő napelemet lehet gyártani

áramtermelő zöldalgák

Zöldalgák áramtermelő képességét vizsgálták


Az eddig ismert fajoknál akár tízszer nagyobb áramtermelésre képes zöldalgatörzset azonosítottak a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) molekuláris fotobioenergetikai csoportjának szakemberei Nia Petrova vezetésével.

A növényi és állati életformák megjelenését a Földön a fotoszintetikus fényenergia-átalakítás tette lehetővé. A fotoszintetizáló fajok szerves anyagokat és oxigént termelnek a napfény energiájának segítségével, szén-dioxid és víz felhasználásával.

Ezzel a képességgel rendelkeznek a mikroalgák is, ezen képességüket pedig elektromos áram termelésére is lehet használni az úgynevezett bio-fotovoltaikus (BVP) eszközök alkotójaként, amelyek ígéretes megújuló energiaforrások lehetnek.

A BVP-eszközök úgy működnek, hogy bennük a fény energiáját mikroalgák kötik meg, majd a fotoszintetikus rendszeren “átáramló” elektronok egy része az algasejtet elhagyva, úgynevezett mediátor molekulák segítségével elektromos áramot hoz létre.

A jelenlegi BPV-eszközök hatékonysága azonban egyelőre annyira alacsony, hogy csak távoli tervként szerepel az ipari méretű felhasználásuk.

A BPV-eszközök teljesítményének növelésére lehetséges megoldást nyújthatnak azok az algatörzsek, amelyek nagy elektromos áramsűrűség létrehozására képesek. Nia Petrova és munkatársai egy olyan zöldalgatörzset azonosítottak (Parachlorella kessleri MACC-38), amely körülbelül tízszer több áramot tud termelni, mint az irodalomban eddig ismertetett algafajok.

A MACC-38 áramtermelése elsősorban fotoszintetikus eredetű, és az algasejtek a folyamat során megőrzik életképességüket. A MACC-38 törzs alkalmazásával így jelentősen növelhető a BPV-eszközök hatékonysága, így azok a fosszilis energiaforrások negatív karbonlábnyommal rendelkező, igen ígéretes “zöld” alternatívájává válhatnak.

Forrás: MTI, BRC, kép: Unsplash
   

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több megújuló energia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Egyszerűbb lesz a szélerőművek telepítése

Enyhül a szélkerekek telepítésének jogszabályi feltételrendszere a társadalmi egyeztetésre induló javaslat szerint. A tervezett rendelkezések ugyanakkor megfelelő garanciákat rögzítenek…Tovább

még több tech

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kínai közutakon futhat az önvezető Tesla

A Reuters hírügynökség belső vállalati forrásoktól származó értesülése szerint a Tesla teljesen autonóm önvezető szoftverre tervez hatósági engedélyt kérni Kínában…Tovább

3 hozzászólás

  1. Jajj de szeretem az ilyen felfedezéseket- futurisztikus, szóval van remény olyan életre, ahol minden , még a fény is meg a meleg is a környezetből jön, szennyezés nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük