Negyedik éve fészkel Magyarországon a havasi sarlósfecske!

Negyedik éve fészkel Magyarországon a havasi sarlósfecske!


Talán első ránézésre nem világos, miért foglalom össze ennyire részletesen – de reményeim szerint átláthatóan – a havasi sarlósfecskével kapcsolatos tudnivalókat, de a cikk végére világos lesz, hogy van itt egy kis titok is, amit ez az összefoglaló mindössze bevezet.

Általában veszélyeztetett, visszaszoruló esetleg kipusztuló fajokról hallunk, olvasunk (a Cenweben például a magyarországi csíkosfejű nádiposzáták – úgy tűnik végleges – eltűnéséről, kipusztulásáról írtunk) . Üdítő, ha néha jó híreket is kapunk, márpedig vannak jó hírek.

A havasi sarlósfecske 2023-ban negyedszer is költött! Ez nem magától értetődő, van példa arra is, hogy egy faj megtelepedik, ám nem sokkal később el is tűnik (ilyen volt a berki poszáta vagy a berki veréb).

Mivel a sarlósfecskéknek kisebb történelme van már a Cenweben – olyan történelme, aminek újabb fejezetei is íródtak már, csak épp még nem tudtok róla – itt, az új Cenweben is aprólékosan foglalom össze, amit tudni kell róla.


Először abban a cikkben találkozhattatok a havasi sarlósokkal, amelyik Magyarország új fészkelő madárfajait vizsgálta a globális felmelegedéssel összefüggésben. 2020. áprilisának végén így írtam:

2020

A Havasi sarlósfecske (Apus melba)

Elsősorban a déli területek, a Földközi-tenger partvidékének gyakori madara, de amint neve is utal rá, felmegy a magashegységekbe is. Nálunk 2020-ig rendkívül ritka kóborló volt. Több bizonytalan megfigyelés után az első hiteles megfigyelésre 1996. április 1-én került sor (Nyíregyháza). Ezt követően 1998-ban kétszer észleleték (Hejce, Kőszeg), 2002-ben egyszer Baján, 2012-ben szintén kétszer (Apaj, Pápa), 2013-ban Hortobágy falu felett, 2015-ben egyszer Mezőberénynél, 2016-ban háromszor (Kiskörős, Hajdúszoboszló, Csénye), 2017-ben Hajdúszoboszlónál, 2018-ban Kardoskútnál, 2019-ben már négyszer (Székesfehérvár, Debrecen, Mád, Szeged).

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az első bizonyítást követően a havasi sarlósfecske továbbra is rendkívül ritka kóborló maradt.

Ellentétben a később tárgylat berki verébbel vagy a berki poszátával senki sem számított jelentős változásra, ám 2020 május 2-án fordulat következett a havasi sarlósfecske történetében. Egy debreceni gabonatárolónál először 2 példány jelent meg, később pedig több példányt is rendszeresen észleltek, maximum 8 példányt. A madarakat jelenleg is látni a helyszínen, fészekanyaggal is láttak példányokat.”


2021.

Egy évvel később – bár én továbbra sem láttam havasi sarlósokat – kitörő örömmel adtam hírül, hogy a havasi sarlósok visszatértek:

“Ezt a mondatot nem mondta ki még senki!”

Legalábbis Magyarországon nem. A pandémia éve, 2020 szerencsére nem csak a járvány miatt emlékezetes. Tavaly ugyanis új fészkelő madárfajt is kaptunk. Akadnak fajok, melyeket már régóta a hazai fészkelők közé vár a madarász társadalom, ilyen a berki veréb (Passer hispanoliensis), de a havasi sarlósfecske (Tachymarptis melba) egyáltalán nem ilyen. Egy-egy példány véletlenszerű felbukkanása is szenzációnak számított eddig.

Tavaly azonban váratlanul több pár is megtelepedett egy debreceni gabonatároló toronyban.

Egy új fészkelőfaj esetében azonban igen gyakori, hogy később aztán eltűnnek a fészkelő párok. Így jártunk a berki verébbel (Passer hispanoliensis) és a vörhenyes fecskével (Cecropis daurica) is.


Így aztán a havasi sarlósok tavalyi megtelepedése után az volt a nagy kérdés, hogy lesz-e folytatás. És lett. A birding.hu adatai alapján 2021. április 4-én érkeztek vissza az első havasi sarlósok. Na, ez az a mondat, amit még sosem mondhattunk ki Magyarországon:

“A havasi sarlósok visszaértek”.

Örömteli fejlemény ez, és reméljük, maradnak is most már hosszú éveken át, mi pedig a következő években sokszor mondhatjuk ki ezt a jól csengő mondatot.

2022

Másodszor is visszatért Magyarország legújabb madárfaja!

Egy ilyen némiképp váratlan megtelepedés nem mindig jelenti egy faj végleges “beköltözését”, ezért tavaly áprilisban rendkívüli öröm volt, amikor ismét visszatértek – olyan pontosan, mintha mindig is fészkeltek volna nálunk. Tavaly tavasszal mondhattuk ki először havasi sarlósfecskékkel kapcsolatosan azt a mondatot, amit oly sok más fajjal kapcsolatosan ezerszer is kimondtunk már tavasszal: visszatértek!

De még két évnyi sikeres visszaérés és költés sem garancia semmire. Ám amikor harmadjára térnek vissza – mint az idén! -, akkor nem tévedhetünk nagyot, ha azt mondjuk: megállapodott a köreinkben egy új madárfaj. A birding.hu adatai szerint ugyanis az idén április 13-án észlelték az elsőt, s azóta számos alkalommal látták (Debrecenben egy alkalommal 7 madarat is!). Három városunkban is fészkelnek

  • Debrecen,
  • Hódmezővásárhely,
  • Szeged,

és a beszámolók szerint a levegőben szállongó nyárfaszöszöket gyűjtik a levegőben annak érdekében, hogy újabb magyarországi havasi sarlósfecskék repülhessenek ki tőlünk.

2023

2023-ban illetve 2024 elején azt mondhatjuk, hogy immár negyedik éve élnek Magyarországon fészkelő havasi sarlósfecskék. Most már talán nem elhamarkodott azt mondani, hogy bár még mindig kicsi, de stabil állományuk alakult ki az Alföldön. Ez már nem akkor a szenzáció, mint amilyen szenzáció volt 2020-ban, ugyanakkor nekem személy szerint a havasi sarlósfecske 2023-ban vált igazán emlékezetes fajjá, minthogy korábban se Magyarországon, se a mediterráneumban nem láttam, leginkább azért nem, mert nem vagyok twícser, így nem megyek rá ritka madárfajokra sem.

2023-ban se mentem Debrecenbe, hogy havasi sarlósokra “vadásszak”, mégis emlékezetes találkozásom esett vele, amit eddig “titokban tartottam”. 2023 nyarán a saját udvaromban, a Dunántúlon sikerült megfigyelnem és fényképeznem két példányt ITT.


Borítókép: Wikimédia commons


Havasi sarlósfecske Magyarországon
Free photo

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több állatvilág

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vadmacskakölykök születtek Szegeden

Poldi, a párduckölyök gyorsan belopta magát a Szegedi Vadaspark látogatóinak szívébe, azonban most egy kisebb macskafélénél is gyarapodott a család…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük