Extrém hideggel küzd Észak-Európa

extrém hideg

Extrém hideg van Finnországban és Svédországban is


Finnországban és Svédországban a mostani tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét mérték kedden, amikor mínusz 40 Celsius-fokig zuhantak a higanyszálak, de a hideg és a havazás Norvégiában is fennakadásokat okozott a közlekedésben. Az ország déli részén lezártak egy autópályát, és a kompjáratokat is felfüggesztették. A hidegbetörés gondokat okoz a svéd vasúti közlekedésben is a sarkvidéki régiókban.

Norvégia

A dél-norvégiai Arendal városában az iskolák szerdán zárva maradnak, mert a járdákat nem lehetett időben megtisztítani. A régióban több komptársasága törölte a Dániába tartó járatait, és egy hidat is lezártak a könnyű utánfutóval közlekedő járművek elől az erős szél miatt.

Svédország

A számik által lakott Nikkaluokta faluban kedden kora reggel mínusz 41,6 fokot mértek. “Ez az eddigi leghidegebb ezen a télen, és továbbra is marad a hideg északon” – mondta Nils Holmqvist, az SVT, a svéd állami tévé meteorológusa.


A svédországi Kvikkjokk-Årrenjarka mérőállomáson azonban még ezt is alulmúlták az értékek. Itt egészen -43,6 fokig süllyedt a hőmérséklet, ami ezen az állomáson 1901 óta a legalacsonyabb hőmérsékletnek számít, megelőzve a korábbi 1918-as januári -43 fokos rekordot.

A -43,6 fok a második legalacsonyabb hőmérséklet Svédországban 1999 januárja óta (akkor -49 fokot mértek Karesuando-ban), csak a 2021-ben decemberben Naimakkában mért -43,8 fokos érték előzi meg ezt nem sokkal. A svéd abszolút hidegrekordot Vuoggatjalme tartja -52,6 fokkal 1966. február óta,

A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet Észak-Svédország több helyszínén is mínusz 30 fokot mért, Közép- és Dél-Svédországra pedig havazás és szél miatt adott ki figyelmeztetést.

Finnország

Finnországban az idei tél hidegrekordját az északnyugati Ylivieska városában mérték, ahol a hőmérséklet kedden kora reggel mínusz 37,8 fokra csökkent. Az előrejelzések szerint a hét folyamán az ország egyes részein mínusz 40 foknál is alacsonyabb lesz a hőmérséklet. A legszélsőségesebb értékek Kelet-Lappföldön, Kainuu, Koillismaa és Észak-Ostrobothnia területén várhatók. Helsinkiben a hőmérséklet várhatóan mínusz 15 és mínusz 20 fok között mozog majd. A finn meteorológiai intézet a következő napokra szinte az egész országra fagyriasztást rendelt el.

Hamarosan pedig hozzánk is megérkezik a hideg.

Forrás: AP News, HungaroMet/Facebook, Yle, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így alakul most Európa időjárása

A kontinens az időjárás mentén kettészakadt, míg mi hőhullámokkal küzdünk, Észak- és Nyugat-Európa még mindig arra vár, hogy elkezdődjön a nyár…Tovább

még több észak

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Úszó sziget | Jack London után szabadon

Birdben felvetődött a gondolat, hogy a vihar délebbre vitte, bár ahhoz ki kellett sodródni az Északnyugati-átjáróból, ami lehetetlennek tűnt, ezért a minden addiginál…Tovább

1 hozzászólás

  1. Bárhogy is, de most van itt az ideje.
    Jobb ezt olvasni, mint azt, hogy olvad a permafrost Északon.
    Etessük a madarakat! 🐦🐦‍⬛🦉🦆
    Szép napot mindenkinek☀️

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük