Már jövőre embert visznek a Holdra

Hold

Már jövőre embert visznek a Holdra


Az Artemis Holdprogram keretében a NASA ismét embert juttatna a Holdra, a távlati tervek között pedig egy állandó Hold-állomás megteremtése is szerepel, ami segítheti az ember eljutását a Marsra.

A program rakétája tavaly novemberben hajtotta végre első űrrepülését az Orion űrhajóegységgel: a kapszula a hordozó rakétáról leválva Hold-körüli pályára állt, majd 25 nap után, december közepén a Csendes-óceánba zuhanva érte el a Földet.

Az űrhajó számos kísérleti berendezést szállított, köztük egy magyar fejlesztésű mérőberendezést is, hogy megvizsgálja, a jármű fedélzetén milyen hatások érik majd a legénységet.A küldetés felülmúlta a legtöbb várakozást: a legénység nélküli, mintegy három hétig tartó repülés során

az űrkapszula alig 13 kilométerre közelítette meg a Hold felszínét, valamint rekordot állított fel abban a tekintetben, hogy a Holdat megkerülve minden eddiginél nagyobb távolságra került a Földtől.

A kísérleti útból ugyanakkor több tanulságot is levontak: az űrkapszula külső hőpajzsa a vártnál nagyobb mértékben szenesedett el, a rendkívüli, 2760 fokos hőhatás következtében. Az indítóállásban a vártnál nagyobb károkat okozott a felbocsátás, illetve az indítótorony liftje is megsemmisült, a szakemberek most a hibák elhárításán dolgoznak.

A program második részét 2024 novemberére tervezik, amikor a rakéta illetve az Orion űrhajó négy asztronautát vinne Hold körüli pályára, a tervek szerint tíz napos úton.

A program következő, harmadik állomásán pedig ismét ember léphetne a Holdra.


Forrás: MTI, kép: Unsplash, NASA/Joel Kowsky


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több kozmosz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Új állatvédelmi tananyag készült

  A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatvédelmi tananyagot és képzési sorozatot készített jogalkalmazóknak, hogy hatékonyabbá és gördülékenyebbé…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük