A vadonbéli nőkhöz | A vadonhoz, mint nőhöz

A vadonbéli nőkhöz | A vadonhoz, mint nőhöz


Gyerekkoromban nőnapon a fiúk kisétáltak a tanárbácsikkal a közeli erdőbe virágot szedni. Nálunk nem hóvirágot, hanem tőzikét. Akkor még nem volt védett. Gondos csokrokba kötöttük és a kislányok padjára raktuk őket a nagyszünetben. Ma már nem szedi a tőzikét senki – szerencsére. A magam részéről ugyanabba az erdőbe mentem az idén is, ahová gyerekkoromban, ahol nemcsak az első tőzikéket és csillagvirágot láttam, hanem az első kócsagot a közeli pataknál, az első jégmadarat, fekete harkályt, hegyi billegetőt, darázsölyvet. Szívem szerint mindezt csokorba szedném most, és nőnap alkalmából átadnám nektek.

Amit természetnek mondanak, és amit szívesebben nevezek vadonnak, sokszor éreztem valami helyett valakinek. Állatról-növényről ma is inkább személyként írok, semmint tárgyként, és valahányszor megszólítom a vadont, mindig nőnek képzelem. Főként tavasszal, amikor átmelegszik a föld, bukolikus nyugalomban pihenhetek egy erdőszéli szénabála szélárnyékában, amikor úgy csillan rám egy tó, mint aki üdvözöl.

Nő és vadon egy. Akkor is, ha van olyan zug a vadonban, ahol csak férfi járt, s van olyan nő, aki nem járt a vadonban. Köszönöm ezen a napon a vadonnak a nőt, és köszönöm minden nőnek a vadont. Kölyökkorom óta, akárhányszor a határba mentem, a női természet erdeiben barangoltam. Ha tudni akartam, milyen madár kering fölöttem, mi úszik a folyó örvényében, mit üzen a felhő, a villámló vihar, a visszatérő fecske, a köd, az északi és déli szél, rólatok szerettem volna megtudni valamit még. Tiétek az élet és ez rendjén van így. Ha nincs vadon, semmi sincsen. Ha ti nem vagytok, mit számít, mi van még?

Nézzétek el, hogy nincs mit adnom. Hisz minden, amit adhatnék, ami él és körbe vesz, szintén nőtől kaptam. A vadon adta kölcsön. Bármit adnék is, az sosem volt az enyém.


| Ma nőnapi válogatásé a főszerep, percek kérdése és érkeznek a nőkkel kapcsolatos írások. |

Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több blog

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  5 hozzászólás

  1. Tőzike helyett. 🥰
   Ez is pont olyan szép. Köszi! 🙂🙂

  2. „Nő és vadon egy” Nemhiába nevezik” anyatermészetnek” is. A gyönyörű gondolatokkal teli köszöntőt köszönöm!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük