Madárdrónok: amikor a legvadabb konteó megvalósul

Madártollak

Madárdrónok: amikor a legvadabb konteó megvalósul


Miután a memphisi fiatalembert, Peter McIndoe-t kidobták a főiskoláról, 2017-ben támadt egy elsőre nem túl konstruktívnak tűnő ötlete. Kitalálta a Birds aren’t real, vagyis A madarak nem valóságosak című konteót, amely szerint azok a repülő dolgok, amiket madaraknak hiszünk, valójában drónok, amelyekkel az amerikai kormányzat figyeli meg az embereket.

Egy hihetetlen összeesküvés-elmélet

A fiú éveken át úgy tett, mintha tényleg hinne ebben a konteóban, nagy reklámtáblákat bérelt, amelyekre ráírta, hogy A madarak nem valóságosak, és hasonló gondolkodású fiatalokat gyűjtött maga köré.

Aztán 2021-ben előállt a farbával, hogy igazából csak viccelt és a konteókat akarta parodizálni, valamint ügyelt arra, hogy az elmélete a legkevésbé se hangozzon valóságosan.Ám az, hogy mi hangzik valóságosan és mi nem, a laposföldhívők korában nem egy túlságosan egzaktul mérhető kategória. Bár simán elsülhetett volna rosszul is a dolog, állítólag senki nem kezdett random módon madarakra lövöldözni, hogy megállapítsa, valódiak-e. Az álelmélet viszont összehozott egy csomó fiatalt, tehát úgy tűnik, akarva-akaratlanul McIndoe mégiscsak létrehozott valami konstruktívat, rávilágítva egyben arra is, hogy a konteókban milyen fontos elem a közösségi élményé, ami sokszor nagyobb súllyal esik a latba, mint a tények.

Az élet utánozza a művészetet

Most viszont az élet, pontosabban az Új-Mexikói Technológiai Intézet lemásolta “a művészetet”, vagyis a bizarr ötletet.

Persze, nem tudjuk, hogy valóban ez adta-e a kiindulást, mindenestre a tudósok egy taxidermia-műhelyből kértek néhány madártetemet, és megalkották a félig „madár“, félig robot drónokat. Hogy miért? Elsősorban madármegfigyelési célokra, de nem zárják ki, hogy később akár katonai területen is felhasználhatók lesznek a sajátos hibridek.Eddig két drón készült, az egyik egy fácán fejével és tollaival, a másik egy galamb szárnyaival.

A modellek egyelőre nem túl élethűek sem a kinézetüket, sem a mozgásukat illetően: jelentősen elmaradnak élő társaik mozgékonyságától, sebességétől és kecsességétől, tudnak azonban siklani, egy helyben lebegni, és arra is képesek, hogy felszálljanak a meleg légáramlatokkal, a kutatók szerint pedig mindez még tovább fejleszthető.

A drónos megfigyelés egyébként nagy hasznára lehet a természettudománynak, ha sikerül halkabb és látványukban is kevésbé feltűnő drónokat alkotni, az eszközök fejlesztésének tehát nagyon is van létjogosultsága.

Forrás: Pop Sci, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több robot

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Jönnek a távirányítós csótányok

  Olyasmi történik éppen, amire talán még a legvadabb sci-fikben sem találunk példát. A madagaszkári bütykös vagy sziszegő csótányokkal már több mint tíz éve…Tovább

  3 hozzászólás

  1. Rengeteg madárszerű drónt használnak a filmesek, és más állatnak látszó kamerákat,( van is egy ilyen sorozat, “Kémek az állatvilágban”) de még ezt, hogy halott madár testrészeit használnák, most olvastam először.

   1. Author

    Nekem is úgy tűnt, hogy ez valami új koncepció. Kicsit hátborzongató, de hátha beválik. Köszi az ajánlást, utánanézek ennek a sorozatnak, érdekesnek hangzik!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük