Új tudományág született: a kardiometeorológia

kardiometeorológia

Új tudományág született: a kardiometeorológia


Az éghajlatváltozás szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatását több éve vizsgálják a Semmelweis Egyetemen. A kutatások egy világszinten is újnak számító tudományos diszciplína, a kardiometeorológia kialakulását is inspirálták.

A szakemberek összesen 7230, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2017 és 2021 között akut szív- és érrendszeri problémával kezelt beteg adatait elemezték.

Arra keresték a választ, hogy a légkör jellemzőinek milyen szerepe lehet a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában, illetve hogy mely betegcsoportok a legveszélyeztetettebbek a különböző időjárási és légszennyezési tényezőkkel szemben.

A kutatók egy speciális matematikai módszer segítségével vetették össze az akut szív-és érrendszeri betegséggel kórházba kerültek számát, a betegek életkorát, nemét, és egyéb szív-és érrendszeri problémákra hajlamosító rizikótényezőit (például magas vérnyomás, cukorbetegség, korábbi szív- és érrendszeri megbetegedések), illetve a vizsgált ötéves periódus meteorológiai és légszennyezettségi adatait napi lebontásban.

Veszélyben a cukorbetegek

Az eredmények szerint a diabéteszes betegek lehetnek a legérzékenyebbek a légköri változásokra. A hőmérsékletingadozás és az emelkedett ózonkoncentráció együttesen szignifikáns összefüggést mutatott a cukorbetegek szív- és érrendszeri problémáinak esetszám emelkedésével a klinikán.

A kutatók hasonló kölcsönhatást mutattak ki a férfiaknál előforduló szív- és érrendszeri betegségek arányának növekedésében is. Emellett azt is megfigyelték, hogy az 55 évesnél idősebbek jobban kitettek a hőmérsékletingadozás következtében előforduló kardiovaszkuláris betegségeknek, mint a fiatalabbak.

A klímaváltozás mint egészségügyi kihívás

„A Lancet Egészség és Éghajlatváltozás Bizottsága a klímaváltozást a 21. század legnagyobb egészségügyi kihívásának nevezte. Az ezáltal kialakuló kedvezőtlen légköri helyzetek az előrejelzések szerint leginkább az akut szív- és érrendszeri megbetegedések számát növelhetik, ezért a megelőzés, illetve ellátás szempontjából rendkívül fontos a befolyásoló időjárási tényezők és veszélyeztetett betegcsoportok minél pontosabb beazonosítása” – mondta Boussoussou Norat,a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatója, a kardiometeorológia megalkotója.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási körülmények, a hőhullámok, a viharok, a légköri frontok, az áradások, és jelenleg 3,6 billió ember van közvetlenül kitéve a globális felmelegedés következményeinek. A WHO előrejelzése alapján 2030 és 2050 között évente 250 ezerrel emelkedhet az éghajlatváltozásból adódó halálozások (például szív-és érrendszeri megbetegedések, alultápláltság, fertőző betegségek) száma világszerte.

Mivel foglalkozik a kardiometeorológia?

A Semmelweis Egyetem kutatója szerint minden olyan szív- és érrendszeri változással járó állapotot, mely egyértelműen kapcsolatba hozható az atmoszferikus paraméterek változásával, kardiometeorológia-szindrómaként határozhatunk meg.

A kardiometeorológia mint új tudományterület azt vizsgálja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek számát hogyan emelik a légköri paraméterek és a klímaváltozás. Mindemellett olyan prevenciós stratégiák kidolgozásával is foglalkozik, melyek megelőzhetik a szív – és érrendszeri rizikófaktorokat jelentő környezeti tényezők negatív hatásait. Különlegessége, hogy míg a korábbi tanulmányok többsége csupán egy-egy időjárási és légszennyezési tényező különálló szerepét vette górcső alá, addig a Semmelweis kutatói a különböző faktorok együttes egészségügyi hatásaira fókuszálnak.

Szeretnének egy olyan komplex egészségügyi riasztási rendszert kiépíteni, melyben a várható időjárás alapján a legkiszolgáltatottabb betegcsoportok és a kórházak ellátórendszere is fel tud készülni egy esetleges egészségügyi veszélyhelyzetre, a szív- és érrendszeri betegek megnövekedett számára.

A koncepcióban a megelőzésnek is fontos szerepe lehet, ha előre tudják majd jelezni, hogy mikor mely pácienseknek kell jobban odafigyelni.

A kardiometeorológia tudományterülethez kapcsolódó klinikai kutatások az egyetemen működő Éghajlatváltozás Nemzeti Laboratórium projekt keretében zajlanak, és a Semmelweis kutatói következő publikációjukban az időjárási faktorok más betegségekre gyakorolt hatását is elemzik.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több szív

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Semmelweis Ignác rejtélyes sorsa

A kézmosás jelentőségével kapcsolatos tudást nagy részben egy magyar orvosnak, Semmelweis Ignácnak köszönhetjük, akinek neve és története…Tovább

4 hozzászólás

 1. Ez jó! Mi eddig is, ha nem komfortos volt a közérzetünk, ráfogtunk mindent a frontokra. 😀

  1. Author

   És ezek szerint sok mindent rá is lehet fogni. 🙂

 2. Én mindig nagyon szomorú leszek az efféle “tudományos” megállapításoktól. Kétségtelen, hogy hatnak a testi működéseinkre a környezeti tényezők, de mindent ráfogni egy külső tényezőre, ha bajunk van az egészen elképesztő. Ez arra jó, hogy az ember még jobban függjön a doktortól meg a piruláitól.
  Nem azt mondom, hogy nem számít, de leginkább azon múlnak a dolgok, hogy bennünk belül mi zajlik. Mert ami bennem keletkezett, az bennem el is múlik- természetesen van egy olyan szint azoknál akik tökéletes külső kontrollosok és semmit nem tesznek saját magukért -ott elérkezik a betegség egy olyan organikus szintre, amit már a nyugati orvoslás nélkül nem lehet visszafordítani, de még stabilizálni is nehéz. Nekem is fáj a fejem, ha jön a hideg front, nem esem kétségbe nem szaladok orvoshoz, egyszerűen csak tudom, valamiért így reagál a testem.

  1. Author

   Szerintem az jó, ha vannak sejtései az embernek arról, hogy mit okoznak külső tényezők és mit nem. Ez olyasmi, mint a mondás a bölcsességről, hogy jó tudni, hogy mi az, amin tudunk változtatni, és mit kell elfogadnunk. Szerintem jó ötlet ez az egészségügyi időjárás, lényegében kiterjesztett orvosmeteorológia. Az ember megnézi, hogy milyen idő lesz, és tudja, hogy kb mire számíthat, hogy tervezzen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük