Hogyan spóroljunk, hogyan tartsuk távol a verebeket?

Hogyan spóroljunk a madáretetőn, hogyan tartsuk távol a verebeket?


Érintőlegesen szó volt már arról, hogy a madarakat etető ember bizony komoly költségekbe verheti magát. A tavasszal visszaküldött kérdőívek alapján átlagosan 14.000 forintot költünk a madarainkra. A nálam regisztrált etetőhelyek tehát együttesen 2017/18. telén 60 millió forintot fordítottak, elsősorban napraforgóra. Megdöbbentő, de az etetőhelyek átlagosan 14.9 éve működnek, de akadt olyan is, ami már több mint 50 éves.

Vagyis egy átlagos madáretető gazdája alsó hangon is százezreket fektet be a madáréttermébe, ám szép számmal akadnak olyanok, akik évtizedek alatt milliókat.


De ne gondolja senki, hogy itt módos emberekről van szó.

Gyakran olyanok is etetnek, akiknél amúgyis szűkös a büdzsé. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy tudunk-e spórolni az etetés költségein valahol. Bár rögtön hozzá kell tenni: a madarakat etető ember ez ügyben sem fösvény. Nem ez a probléma áll a homlokterében. Ugyanakkor ma is nagyon sokan panaszkodnak a verebekre, és az egyik verebek ellen szól érv épp az, hogy eleszik az eleséget a cinegék elől. Először szeretnék pár dolgot megosztani veletek, de nézzük, mi mindent hoznak fel az verebek ellenében:

1. A veréb agresszív, szemtelen, és elűzi a cinegéket

2. A veréb feleszi az eleséget a többiek elől

3. Verébből sok van, nem győzzük etetni őket

A leginkább jogos felvetés az,

hogy ahol nagyobb verébcsapatok járnak, ott bizony jelentősen megnő a fogyasztás. Ez valóban gond, míg az nem igaz, hogy a veréb agresszív – de erről alaposabban írok később, mert megér egy misét. A verebeket teljesen félreismerjük, és csak távolról nézve tűnnek problémás bagázsnak. Közelről egy egészen más kép bontakozik ki róla, ezért ezt egy hosszú posztban külön tárgyalom majd.

Azt pedig már sok helyen olvashattátok, hogy a verebek egyáltalán nem állnak olyan jól, mint gondolnánk. Nem véletlenül lett védett mindkét verébfajunk, a házi és a mezei veréb is. Bár az is igaz, hogy nálunk egyelőre nincs nagy baj velük – nem mintha nem volnának már nálunk is olyan területek, ahol drasztikusan csökkent a létszámuk.

Ilyen például a Főváros,

ahol 10-15 éve még rengeteg verebet láthattunk, ma viszont már nagy területeken egyet sem látni. A tavaszi kérdőívek alapján közel 1500 regisztrált etetőn 2017/18 telén 40.500 házi veréb lakmározott. E meglehetősen nagy minta alapján tavaly a verebek száma inkább nőtt.

Konkrétan a házi verebek létszáma az etetők 62,5%-án stagnált vagy nőtt, míg 37,5%-nál csökkent. Ebből az is következik, hogy a helyzet területenként is nagyon változó.

De erre is visszatérek még. Maradjunk most annyiban, hogy a veréb is méltó a védelemre. Én például mindig igyekszem úgy alakítani a körülményeket, hogy a lehető legtöbb verebet vonzzam.

Az első és legfontosabb tudnivaló tehát az, hogy nem kell elüldözni őket – épp ellenkezőleg.

Ha valaki elfogadja tőlem most, hogy

a veréb nem üldözi el a többi madarat,

azt senki sem tagadhatja, hogy rengeteg takarmányt fogyaszt. Erre van egy nagyon egyszerű megoldás. A legjobb és persze legdrágább takarmányunk a napraforgó, ám a veréb szeret mást is. Sőt, ha teheti, akkor nem a napraforgót eszi.

Ha talál például vörös kölest, akkor a napraforgót szinte teljesen hanyagolja.

Mondani persze bármit lehet, de nézzétek meg figyelmesen az alábbi képeket. Ezen a helyen napraforgó és vörös köles is van – és ha a verebeket nézzük, mindegyik kölest eszik.


Fotó: Centauri

Ez részben azzal is összefügg, hogy a verebek, különösen a mezei verebek, alapból rengeteg apró gyommagot esznek (nem kell magyarázni, hogy ezzel mennyit segítenek a kiskertekben), és etetőn is előnyben részesítik az aprómagot.

Ha valaki azt gondolná, azért eszik ezen a képen a kölest mert nem volt más, íme, itt van pár kép ugyanonnan – látható, hogy más fajok akkor is a napraforgót választják, ha köles is van. 


A jóval nagyobb termetű zöldike (Carduelis chloris) – mint ezen a képen ez a tojó – természetesen napraforgót ropogtat, míg a verebek továbbra is a kölest. 

Ugyanott a fenyőpinty szintén a napraforgó híve – a kölesre rá sem hederít (Fotó: Centauri)
De még a verebeknél jóval kisebb termetű csíz (Carduelis spinus) is a napraforgóra szavaz, míg a verebek továbbra is szorgosan eszegetik a kölest  (Fotó: Centauri)

Kölest általában jóval olcsóbban vásárolhatunk, mint napraforgót.

Az interneten körbe nézve 1 kg napraforgóért jelenleg elkérnek 600 forintot is, és aki etet, tudja, hogy 1 kg egy nagyobb etetőn milyen hamar elmegy. Sok etető napi forgalmát sem fedezi. Ezzel szemben vörös kölest már 390 forint környékén is kaphatunk. Vegyük figyelembe azt is, hogy a napraforgó esetén relatíve sok a haszontalan anyag – ez meg is látszik az etetőkön: igen hamar vastag napraforgószőnyeg alakul ki a héjakból.

A köles hasznosanyagtartalma nagyobb. Etessük tehát ezt a kettőt együtt! Ha bőven van vörös köles, a verebek azt választják majd, s jóval kevesebb napraforgóval is elláthatjuk ugyanazt a madárcsapatot.

Ennek ellenére 2017/18-ban a madáretetőinken a felhasznált takarmány 63%-a volt napraforgó és mindössze 9%-a köles. Ezen az arányon érdemes lenne javítani 

A következő állításom pedig az lesz, hogy

a madáretető madarai közül épp a házi veréb az egyik legszelídebb.

Az érzékelésünk becsap! Na és működnek még régi előítéletek is. Ha azonban egészen közelről, tudományos alapossággal figyeljük az etető madárcsapatának életét, a házi veréb természetéről is egészen meghökkentő dolgok derülnek ki.

Addig se feledjétek: A veréb is madár – nem is akármilyen!

A legjobbakat kívánva embernek és madárnak: Cen’


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több madáretetés

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tudod, miről híresült el a kék cinege?

A kék cinegék ügyessége, leleményessége meglepte a briteket is, habár kevés náció rajong olyan össznépi szinten a madarakért, mint épp a britek. Miután fény derült…

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük