Szabadon felhasználható lesz több művészeti alkotás

szabadon felhasználható

Szabadon felhasználható lesz több művészeti alkotás


Amikor egy mű létrejön, automatikusan szerzői jogi védelem alá kerül, amely a szerző halálát követő hetven évig él. Magyarországon 2024. január 1-jétől így közkinccsé válnak az 1953-ban elhunyt alkotók művei.

Ezek között találjuk például Szép Ernő Lila ákác, Emberszag és Egyszeri királyfi című regényét és Német Andortól a Veronika tükrét, A sárga kimonót, valamint a József Attila és korát. Szintén jogdíjmentessé válnak Berény Róbert plakátjai, egyik legismertebb festménye, a Csellózó nő, és a sokáig elveszettnek hitt, Alvó nő fekete vázával, amely egészen regényes módon került elő, miután egy magyar művészettörténész felfigyelt rá egy karácsonyi filmezés alkalmával a Stuart Little, kisegér című rajzfilm hátterében.


Szintén közkinccsé válnak a kubizmus alapítójaként is ismert Albert Glezies alkotásai. Kálmán Imre Csárdáskirálynő, A cigányprímás és Marica grófnő című operettje, valamint Django Reinhardt, Hank Williams és Szergej Szergejevics Prokofjev önállóan szerzett művei is szabadon felhasználhatók lesznek.


Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy e szerzők műveinek egyes előadásai, vagy az azokról készült hangfelvételek felett az előadók, illetve a hangfelvétel-előállítók jogai még fennállhatnak.

Önálló építészeti tervek is szabadon felhasználhatók 2024-től: például Sándy Gyula, Lauber László, Fábián Gáspár munkái.

Az irodalmi, tudományos illetve művészeti alkotásokat és a felhasználásukhoz kapcsolódó teljesítményeket védő szerzői jog alapvető célja a szellemi alkotás ösztönzése.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több művészet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Közeleg a szecesszió világnapja

A szecessziós építészet két vezéralakja, Lechner Ödön (1845-1914) és Antoni Gaudí (1852-1926) is június 10-én hunyt el. Rájuk, és a szecesszió örökségére emlékezve…Tovább

Downton Abbey-est lesz a Ráth-villában

Downton Abbey-est lesz a Ráth-villában Csillogás és luxus: art deco életérzés címmel a múlt század húszas éveit idéző Downton Abbey-estet tartanak szombaton a Ráth György-villában, amely…

még több szerzői jog

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mesterséges intelligencia és szerzői jog

A mesterséges intelligencia technológiájának fejlődése életünk minden területére hatással van – nem kivétel ez alól a kultúra és a művészeti alkotás sem…Tovább

1 hozzászólás

  1. Vajon mért gondoltam, hogy Berény Csellózó nő c. képe szerepelt abban a bizonyos filmben?
    (a kérdés költői ☺️)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük