Így zajlik éjjel Odett, a házi rozsdafarkú kotlása | Fotók!

Így zajlik éjjel Odett, a házi rozsdafarkú kotlása


Miután először a Jászmaróti odútelep történetében hírt (és fotókat) adtam egy kotló madárról, a könyvtárszoba erkélyén a C1-ben fészkelő Odettről, eltöprengtem, hogyan tudnék jobb fotókat lőni a kotló madárról a madár zavarása nélkül. Ekkor jutott eszembe, hogy éjjel jóval nyugodtabb a kotló madár, a sötétben általában még akkor sem ugrik le fészekről, ha a közvetlen közelében tapasztal mozgást. Ezt sokszor láttam például tenyésztett énekesmadarak esetében is.


Fotózás éjjel

Vakuval újabban egészen jó fotókat lőttem éjjel is, és bele is kellett rázódnom a vakus fotózásba (amitől korábban nagyon idegenkedtem), mert az éjjeli lepke-lámpázásoknál nincs mód másra.

Egy kicsi esély azért maradt arra is, hogy a villanás megzavarhatja Odettet, ezért olyan időpontot választottam, amikor gyorsan visszatérhet a fészekre akkor is, ha mégis megriadna. Kora hajnalban mentem ki fotózni, amikor az erkély sarka még éjszakai sötétségbe borul, de odakinn már kivilágosodott annyira, hogy egy madár könnyen tájékozódhasson. A házi rozsda egyébként is a legkorábban kelő madarak egyike.


2024.04.21., kora hajnal | Odett kotlik | Fotó: Centauri

A fotózás remekül sikerült,

Odett – ahogy arra számítottam is – meg sem rezdült, így most kaptunk pár fotót arról, hogyan is fest, amikor éjjel a tojásokon kotlik.

Legutóbb – április 20-án – négy tojást tapintottam a fészekbélésben, és Odett már akkor is kotlott.


A sötét színű hímek feladata a területek megtalálása és őrzése. Általában ők érkeznek vissza márciusban elsőként, viszont a fészek építésében nem vesznek részt. | Fotó: Pixabay

A házi rozsdafarkú fészkelése

A házi rozsdafarkú általában 5 tojást rak le az első fészekaljba. Az első fészkelés átlagosan április 20. és május 20. között zajlik le. A házi rozsdafarkú szinte mindig fészkel másodszor is, rendszerint júliusban. Ritkábban még harmadik költésre is vállalkoznak.

Sok madárnál fordulhat elő második költés, ami azonban sokszor úgynevezett pótköltés. Vagyis akkor kerül rá sor, ha az elsőt valami baj érte. Tönkre tette a vihar a fészket, nem keltek ki a tojások, elpusztultak a fiókák, ragadozók fosztották ki a fészket…

Sok baj érheti a fészkeket és az első utánpótlást. Ilyenkor a madárfajok többsége másodszor is nekifut a projektnek. De a házi rozsdafarkú akkor is két (ritkábban három) költéssel tervez, ha minden flottul halad.


2024.04.21., kora hajnal | Odett kotlik | Fotó: Centauri

Meglátjuk majd, hogy Odettéknél miként alakul ez. Az erkélyen viszonylag nagy biztonságban vannak. Az időjárás nem igazán tehet kárt a költésben, Odett – aki egyedül építette a fészket – nyilván ezért választotta a helyet. Nyest és pele nem tud felmászni a falon, szajkó eddig nem fedezte fel az odút. Mi nem bántjuk, épp ellenkezőleg, tehát Odett jó esélyekkel fut neki a fiókák felnevelésének.

Később – ha egy kicsit magára marad a fészek – mód nyílik arra is, hogy ellenőrizzük a tojásszámot, esetleg értékelhető fotókat készítsünk a fészekaljról is. A tojások kelése a kotlástól számított 17. napon várható (de pontos adatokat egyelőre nem találtam erről), így elvileg

május 7. körül várható a kelés.

Viszont nemcsak a kotlási idő bizonytalan kissé (egyedileg is lehet más!), hanem azt sem tudjuk, hogy pontosan mikor ült meg a tojásokon Odett. Így a kelést május 5. és május 8. közé raknám.

És még mindig igyekszünk megoldani, hogy a kelést online közvetítésben már ti is láthassátok.


2024.04.21., kora hajnal | Odett kotlik | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sikerrel járt a verebek védelme? | Fotók!

Mivel fészkelőként a mezei veréb nincs jelen a birtokon – körülbelül 2015 óta – fontos célkitűzés volt, hogy 2024-ben végre visszahozzuk a fészkelő fajaink közé….Tovább

3 hozzászólás

  1. Örvendjetek- mennyire igaz ez most, ez a kismadár nagyon szívmelengető:-) Nem is hallottam, hogy valamelyik madár fajta duplázna, vagy triplázna a költésben. Milyen izgalmas lesz, ha sikerül a kelés közvetítés online!

    1. Author

      Hamar tegyük hozzá: az odútelepen nem Odett az egyetlen, aki kotlik! Úgy tűnik, hogy a vártnál is nagyobb siker az odútelep. Még a mai nap folyamán hozunk újabb beszámolókat, sőt, van, ahol már babszem-fiókákat mutatunk! A közvetítést pedig igyekszünk megoldani!

  2. Imádni való Odett, okos, nagyon jó helyet talált a fészeknek.
    Szerencsés költést, szorítok értetek!🐦🐦‍⬛🤗

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük