Hattyúk úsznak Nova Kahovka utcáin

Nova_Kakhovka_városháza

Hattyúk úsznak Nova Kahovka utcáin


Miközben az ukránok és az oroszok egymást vádolják a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározóját védő gát felrobbantásával a Dnyeper folyón, a víztározóból ömlik a víz, és folyamatosan árasztja el a környékbeli településeket, ahonnan evakuálni kell a lakosságot.Nova Kahovkában rendkívüli állapotot vezettek be, a fő feladat a lakosság elszállítása és az áramütés lehetőségének kizárása. Ennek érdekében lekapcsolták a folyam alsóbb szakaszán fekvő települések áramellátását. Vlagyimir Leontyjev, a város orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint az erőművet helyreállítani már nem lehet, csak teljes újjáépítéséről lehet szó.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma arra figyelmeztette Herszon megye part menti területeinek lakóit, hogy a vízszint hirtelen megemelkedhet a gátrendszer egy részének megsemmisítése miatt. A tárca szerint katasztrofális áradás léphet fel Nova Kahovka, Hola Prisztany és Aleski város körzetében.


Nova Kahovka utcái folyókká változtak, és apokaliptikus felvételek készültek arról, ahogyan rajtuk hattyúk úsznak komótosan

A lakosokat felszólították a legszükségesebb személyes tárgyak, iratok, valamint három napra elegendő élelmiszer és ivóvíz összekészítésére, valamint a gáz és a víz elzárására.

Nova Kahovkában tíz méterig, Dnyiprjanyban nyolc méterig, Korsunkában pedig 5,3 méterig emelkedett a vízszint, és ez az állapot szakemberek szerint körülbelül 72 órán át tarthat.

A kahovkai vízerőműtől lefelé 14 települést áraszthat el a folyó, a területen mintegy 22 ezer ember él. Herszon megye ukrán ellenőrzés alatt maradt részén a RIA Novosztyi hírügynökség szerint nyolc települést áraszt el a víz.


Itt egy hosszabb felvétel található az elárasztott városról

A kahovkai a többlépcsős Dnyeper vízerőmű-rendszer hatodik, alsó és utolsó foka, Nova Kahovkától 5 kilométerre található Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén, valamint az ukrán ellenőrzés alatt maradt Dnyipropetrovszk megye területén.

Forrás: MTI, BBC, címlapkép: A Nova Kahovka-i városháza 2020-ban, forrás: Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több víz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több 5G

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vadmacskakölykök születtek Szegeden

  Poldi, a párduckölyök gyorsan belopta magát a Szegedi Vadaspark látogatóinak szívébe, azonban most egy kisebb macskafélénél is gyarapodott a család…Tovább

  4 hozzászólás

  1. Bárki rendelte el ezt a műveletet, az nem méltó az emberi létre. 🙁

  2. Mélységesen elszomorít. Mindig nagyon féltem az erős sodrású folyók közelében. Az egyik rokonunknak a tiszalöki vízi erőműnél volt háza, egy nyári napon rávett minket, hogy üljünk be a ladikjába és elvisz minket egy holtágba, megmutatja milyen szép ott. Még az életben nem féltem annyira, mint akkor. Jah és a fickó amúgy erősen gyengén látó volt. Szóval a hömpölygő sáros víz félelmetes- minden oda lesz. Együtt érzek azokkal akiknek most el kell hagyni az otthonaik s ilyenkor szekunder szégyenérzetem van .

   1. Author

    Félelmetes lehet egy ilyen áradás, örülök, hogy nem kellett eddig átélnem. Meg hogy ilyenkor minden odaveszik. 🙁 A legdurvább ilyen élményem az volt, amikor egyszer a Corvin-negyednél az aluljáróba beömlött az esővíz és kábé combig gázoltunk benne. Szürreális volt.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük