Ennyire van tele az óceán mikroműanyaggal

műanyag óceán

Ennyire van tele az óceán mikroműanyaggal


Az Ocean Race nevű világ körüli vitorlásverseny során rendszeresen vettek vízmintákat az óceánból. Egyes helyszíneken akár 1884 műanyagszemcsét is találtak egy köbméter tengervízben, ami tizennyolcszor több, mint amennyit a legutóbbi, 2018-ban véget ért Ocean Race során végzett vizsgálatok alkalmával találtak. A tudósok ugyanakkor hozzátették, hogy ma pontosabb műszerekkel dolgoznak, mint akkor.

Viszont a part menti területektől az óceán legtávolabbi zugáig minden mintában találtak mikroműanyagot.

A mintákat a januártól júliusig tartó verseny kezdeti szakaszában gyűjtötték, amikor a vitorlások az Atlanti-óceán déli részén haladtak át, egy olyan hely közelében, amely a közvélekedés szerint a legtávolabb van bármiféle szárazföldtől.

A Cabo Verde szigetétől Dél-Afrikáig tartó szakasz 45 mintájában köbméterenként 92 és 1884 között ingadozott a mikroműanyag-koncentráció, míg a következő szakaszon – Fokváros és a brazíliai Itajaí között – 160 és 1492 között volt ez a szám.

A hajókon lévő szűrő a 0,03 és 5 milliméter közötti méretű műanyagrészecskéket képes felfogni. A mintákat naponta küldik át elemzésre.A legmagasabb mikroműanyag-koncentrációt a tengerpartok és a városi területek közelében találták, valamint a nyílt óceán úgynevezett szemétfoltos területein, ahol a műanyag felhalmozódik az áramlatok miatt.

A 2017-18-as Ocean Race során még köbméterenként “csak” 50 és 100 között volt a mikroműanyag-koncentráció. A bolygó szárazföldektől legtávolabb eső zuga, az úgynevezett Nemo-pont közelében vett mintákban 320 mikroműanyag-részecskét mutattak ki köbméterenként, míg az előző versenynél még 9 és 41 között ingadozott ez a szám.

A legnagyobb mennyiségben előforduló vegyi anyag a polietilén volt, amelyet egyszer használatos csomagolásokhoz, műanyag zacskókhoz és tárolóedényekhez, például palackokhoz használnak.

A kutatás egy tudományos program része, amelyet a 62 ezer kilométeres vitorlásverseny során végeznek. A vitorlázók egyebek között adatokat gyűjtenek a tengervíz hőmérsékletéről, valamint széndioxid- és oxigén-tartalmáról olyan helyszíneken, ahová a tudományos kutatóhajók csak ritkán jutnak el. Az adatokat a theoceanracescience.com oldalon nyilvánosan is megosztják.

Forrás: MTI, kép: Tim Mossholder/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több műanyag

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük