Gólyavédelem a Bodrogközben | Különleges kisfilm!

fehér gólya

Gólyavédelem a Bodrogközben | Különleges kisfilm a Youtube-on!


Számos olyan találat van a neten, ami érthetetlen. Ezt a kisfilmet lassan két hónapja rakták fel, s eddig (2023.10.25.) látták 87-en. Erre mondaná Besnyő Pista bácsi: ez hülyeség. Legalábbis érthetetlen, mert a téma nagyon jó, Magyarország egyik leggólyásabb területéről, a Bodrogközről és annak színes, gazdag élővilágáról egy profi és sok szempontból szokatlan, de jó módon szokatlan film.


Bodrogköz | Forrás: Wikipédia

Attól nem szoktam hasra esni,

ha egy filmben csodaszép drónfelvételeket látunk, épp ellenkezőleg. Sokan nem fognak velem egyetérteni, de a drónfotózás, drónvideózás könnyű út. Pénz kérdése leginkább, mert fentről gyakorlatilag minden szép, de ha nem is szép, mindenképp érdekes, minthogy sosem vagy csak nagy ritkán látjuk a tájat, a természeti jelenségeket felülről.

Nem szeretem, ha ezzel visszaélnek, márpedig a legnagyobb hazai természetfilmes projektek szinte kivétel nélkül telezsúfolják a darabjaikat drónfelvételekkel. Nem baj, ha ebben nem értünk egyet. Ha jól rémlik, Mara is másként látja ezt.

(Egy másik szubkultúrában, a Youtuberek között is van vita a drónozásról, így például Fókuszcsoport „Ádám” is kritizálta indokolatlan drónfelvételek miatt a Youtube szépfiúját, Henry Kettnert.)  


gyűrűs fehér gólya

Természetesen ez a kisfilm is drónfelvételekre alapoz, mégis, ezt elviselhetőbbnek érzem. Finomabban él a lehetőségekkel, de ami ennél fontosabb: mindenről elvonja a figyelmemet a

zseniális narráció.

A magyarországi természetfilmek talán legnagyobb rákfenéje, gyöngéje a narráció. Általában rém gyönge, kevéssé informatív, még nekem is túlságosan negédes és pátoszos, rosszul megírt, többnyire unalmas szövegek, amiket jó esetben középszerű narrátorok olvasnak fel.

Nem tudom, hogy más narrációval is ajánlanám-e ezt a videót, de így biztosan érdekes és unikális. Ennek a narrációnak van egyfajta íze és zamata, és a hosszú mondatoknak is van egyfajta légzése-lüktetése. O. Szabó István kimagaslóan remek narrátor!

Különösen tetszik, hogy ez a kisfilm egy határokon átnyúló, szlovák-magyar közös produkció, és ennek megfelelően szlovák feliratozás is dukál hozzá. Hát még ha angol feliratozást is készítenének! Ezt viszont bármikor pótolhatják.

És még valami, amit gyermekkorom óta mindig vágyva várok minden természetfilmtől: fajgazdagságot! Sok-sok felvételt sok-sok fajról. A lehető legteljesebb körképet, panorámát a biodiverzitásról. Ezt is megadja ez a film. Esetleg még annyi: fel lehetne rakni valahová 4K-ban is!


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több filmajánló

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új sci-fit forgat Steven Spielberg

Steven Spielberg a Universal Filmstúdióval forgatja következő filmjét, egy újabb sci-fit, amelynek bemutatását 2026 májusára tűzték ki. A rendező David Koepp-pel…Tovább

még több gólya

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

 1. Csodás kis természetfilm.🥰
  Mint írtad,egyfajta íze,zamata van a
  narrációnak.Erről a “Varjúdombi mesék”
  ugrott be.🙂
  Fekete gólya is milyen szépség.
  Színpompás tollazata ragyogott a napfényben.❤

 2. Author

  Tényleg! A “Varjúdombi mesék” volt ilyen 🙂

 3. Csodás fajgazdagság, mennyi szépség!
  Örök emlék Tokaj, ahol a Bodrog a Tiszába ömlik.
  A narrátor ízes beszéde csak hab a tortán.

 4. Apám földjén jártam, amíg néztem a videót, milyen jó volt hallgatni az ízes beszédet, valahonnan az éterből a nagyszüleim hangja szólt :-). A drón felvételek pedig nagyon szépek és valóban a narrátor beszéde is tele van a hely és a természet iránti elköteleződéssel. Szeretem a gólyákat, ahányszor Kőszegre kirándulunk, sosem hagyjuk ki a Chernel kerti gólyákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük