Ennek a téli csemegének nem kedvezett az időjárás

gesztenye

Kevés lett idén a gesztenye


Nem kedvezett az idei időjárás a szelídgesztenyének, Magyarországon és Európa főbb termővidékein is alacsonyak a hozamok – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképéből.

Magyarországon mintegy 281 hektáron termesztenek szelídgesztenyét, ami speciális ökológiai körülményeket igényel. A növény a csapadékosabb időjárást, a magasabb páratartalmat és a savanyú talajt kedveli, mindez pedig csak az ország néhány táján áll rendelkezésre: a dél- és a nyugat-dunántúlon valamint a Börzsönyben.

A legnagyobb területen Vas, Somogy és Zala vármegyében foglalkoznak a termesztésével.

Az országos éves termésmennyiség jellemzően százötven-háromszáz tonna között alakul. Az export elhanyagolható, az import viszont annál kevésbé, utóbbi évente kétezer-kétezerötszáz tonna. Ez a mennyiség jellemzően Olaszországból érkezik.

A hazai feldolgozók helyzetét tavaly a magas energiaköltségek nehezítették, idén pedig a szűkös európai termés okoz gondot.

A virágzáskori esős idő, valamint az ezt követő szárazság miatt a fák eldobálták a termésük egy részét. Az őszi meleg időjárás sem volt ideális a termésnek és kitolta az érési időt, ami ráadásul még a károsítóknak is kedvezett.

A legnagyobb hazai gesztenyefeldolgozó adatai szerint míg egy átlagos évben ezerkétszáz-ezerötszáz tonna gesztenyét dolgoznak fel, idén alig öt-hatszáz tonna gesztenye került az üzembe. Ez azért is rossz hír, mert Magyarországon nagyon népszerű a szelídgesztenye főként desszertként, az gesztenyés édességekből pedig egyre szélesebb a választék.

A gyümölcs ráadásul nemcsak finom, de egészséges is: C-vitamin-tartalma a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas. Emellett sok benne a B1-, B2-, B6- és E-vitamin, valamint a folát (a B9 vitamin természetben előforduló formája). Bővelkedik élelmi rostban, zsiradékot viszont csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mennyire biztonságos az ivóvíz?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2017 és 2022 közötti időszakra vonatkozóan ellenőrizte a hazai ivóvíz-gazdálkodás fenntarthatóságát. Mint megállapította, fennáll a kockázata annak, hogy…Tovább

még több termés

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mi történt az őszibarackkal?

Jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack-ültetvényeken, így az átlagosnál jóval gyengébb termés várható ebben az évben…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük