Kevés lesz idén a meggy

meggy idén

Kevés lesz idén a meggy


A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható. Az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy még így is kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon.

Az enyhe tél és a korai tavasz miatt a szokásosnál három héttel hamarabb indult a vegetáció. A meggy virágzása március végére gyakorlatilag országszerte lezajlott. A március 19-20-án érkező fagyok még virágbimbós állapotban érték a meggyet, de jelentős károkat csak kevés ültetvényben okoztak. Mégis kihatással lehettek a virágok termékenyülőképességére.

Az április közepi lehűlési hullám során érkező éjszakai fagyok érdemi károkat okoztak a kisebb gyümölcsökben. Emiatt az átlagosnál kevesebb termés várható, ami nem csak a hazai, hanem részben az európai termesztőkörzetekre is igaz.A várakozások szerint idén 50-57 ezer tonna közötti meggytermés várható. Ez gyakorlatilag megegyezik az előző évi szintén gyenge szinttel. Az ország északkeleti régiójában, ahol a meggytermő területek mintegy fele található, egyértelműen gyengébb a termés, ami elsősorban az április 19-21-ei fagyoknak tudható be. Az ország többi régiójában (például Dunántúl, Pest, Bács-Kiskun) nagyságrendileg a tavalyihoz hasonló termés várható.

A meggytermés jelentős részét a konzervipar hasznosítja, a hűtő- és konzervipari szezon a szokásosnál korábban, már június elején megkezdődött. A meggy rázása a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskunban indult, a korai kezdet miatt idén korábban is zárul a szezon.

A hazai meggy jelentős része exportpiacokra kerül. A kivitel 25 százaléka friss meggy, 70 százaléka befőtt, 5 százaléka fagyasztott. Az exportlehetőségeket és a felvásárlási árakat pozitívan befolyásolhatja, hogy idén Lengyelországban is alacsonyabb terméssel számolnak. Az alapanyaghiány különösen a lengyel hűtőipart érinti, tekintettel arra, hogy egész Európában kimerültek a fagyasztottmeggy-készletek. A fő exportpiacnak számító Lengyelország és Németország mellett a magyar meggy iránt intenzívebb érdeklődés várható a cseh, a szlovák és a holland piacról is.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gyümölcs

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Olcsóbbak idén a gyümölcsök

Bizonyára a kedvező időjárásnak is betudható, hogy olcsóbbak lettek az idénygyümölcsök tavalyhoz képest. Ráadásul a zöldségek nagy része sem drágult…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük