Durva áprilisi fagy jött ránk ma reggel | videó

Durva áprilisi fagy jött ránk ma reggel | videó


Nem tévedett a meteorológia, csak én tévedtem. A ma hajnali posztban írtam már: egy hete még nagy tétben fogadtam volna arra, hogy a korai tavasz után nem tér vissza a hideg. Ez nem jött be. Igen, hallottam tegnap este, hogy akár talajmenti fagy is lehet ma hajnalban, meg láttam a mínuszokat a prognózisban, de gondoltam: fagy a hegyekben lesz, teszem azt a Bükk-fennsíkon, mondjuk a még nyáron is fagyos töbrökben, de nem itt. Hűvös itt is lesz, van is, tegnap is volt már, de fagy az nem.

Ebben is tévedtem.


Amint 7.30 körül kiléptem az ajtón, az ágak között ide fehérlett a Nagykarám területe. „Nagy fény jött onnan.” Amikor kimentem a nagykapuig, megdöbbenve láttam, hogy az egész rét lefagyott, nem is akármennyire. Nem csoda, ha napok óta egyetlen árva lepkét sem lehet repülésre bírni éjjelente, villogjak bármiféle spéci lepkészeti izzókkal a teraszon.

Különösen érdekes, hogy a bokrokkal, fákkal fedett Angolkertben nem volt dér, viszont ahogy elérjük az Angolkert határát, vagyis a nyílt területet, a kaszálót, rögtön kifehéredik minden.

Ilyen éles határt fagyos és fagymentes terület között még nem is láttam. Azon melegében – akarom mondani: hidegében – fel is vettem, hogy megmutathassam nektek ezt a nem mindennapi jelenséget.

Sokat írok arról, hogy a hőhullámok ellen mennyire fontos és jó védelem a fásítás, a parkosítás, de még sosem esett szó arról, hogy a tavaszi fagyok ellen is egészen hatásos. Nézzétek meg, ha nem hiszitek!   


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Milyen szép kontraszt,mégha a lepke bârnak annyi is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük