A két fokot is átlépi a felmelegedés a vezető klímakutók szerint

felmelegedés

A két fokot is átlépi a felmelegedés


A Guardian brit napilap több száz vezető klímakutatót kérdezett világszerte arról, hogy szerintük milyen mértékben fog emelkedni a globális hőmérséklet ebben az évszázadban. Az újság a 2018 óta született IPCC-jelentések minden elérhető vezető szerzőjét illetve szerkesztőjét megkereste, a 843 emberből 380-an válaszoltak.

A válaszadók valamennyien az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tagjai, és csaknem 80 százalékuk valószínűsít legalább 2,5 Celsius-fokos felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest. Ugyanakkor a megkérdezettek csaknem fele legalább 3 fokos hőmérséklet-emelkedést vár, és mindössze 6 százalék gondolja úgy, hogy sikerül 1,5 foknál megállítani a melegedést a nemzetközi klímaegyezménynek megfelelően.


A tudósok közül sokan képzelnek el disztópikus jövőt éhínségekkel, konfliktusokkal és tömeges migrációval, amelyeket hőhullámok, erdőtüzek, árvizek és viharok mozgatnak, miközben a szélsőséges időjárási események intenzitása és gyakorisága messze meghaladja azokét, amelyeket eddig tapasztalhattunk.

Az éghajlatváltozás már most, vagyis az elmúlt négy év átlaga alapján 1,2 fokos felmelegedésnél is súlyos károkat okoz világszerte. Ha pedig marad a jelenlegi klímapolitika (hiánya), jó úton haladunk a 2,7 fokos felmelegedés felé. A Guardian felmérése szerint kevés IPCC-szakértő számít arra, hogy megszületnek a szükséges politikai és gazdasági lépések a felmelegedés megállítására.


Forrás: Guardian, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a klímaváltozásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így alakul most Európa időjárása

A kontinens az időjárás mentén kettészakadt, míg mi hőhullámokkal küzdünk, Észak- és Nyugat-Európa még mindig arra vár, hogy elkezdődjön a nyár…Tovább

3 hozzászólás

  1. Ez bizony szomorú. 🙁
    Csak azt nem értem, hogy akiknek a szükséges politikai és gazdasági lépéseket meg kellene tenniük, azoknak nincsenek gyerekei, unokái? Az egyéb érdekek még mindig fontosabbak?

    1. Szerintem egy ideje egyfajta pszichózisban van az “emberiség”, egy agressziós spirálon, egy elmehomályosító ideológia-függésen, és igazi valóságérzékelése csak keveseknek van. Pszichotikus tömegek sosem tudtak jó döntéseket hozni, sajnos ezúttal sem fognak.

      1. Ilyesmire még nem gondoltam, de lehet benne valami. Más magyarázatot erre nemigen találni. 😕

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük