Európai időjárás | Északon áradás, délen hőhullámok

európai időjárás

Európai időjárás

Németország, Franciaoszág és Észak-Olaszország még nálunk is kiadósabb esőt kapott. De míg északon viharok dúlnak, délen hőhullámok uralkodnak.

Áradás Észak-Olaszországban

Padova és Vicenza víz alá került, az embereket gumicsónakokkal mentik az elárasztott házakból, miközben az utcákon autókat sodornak a hullámok. Veneto tartomány kormányzója “vízbombának” nevezte az áradást, a lezúduló csapadék hirtelen és nagy pusztítására utalva.

Péntek hajnalban leszakadt a Muson dei Sassi folyó partja Padova térségében, ami tovább súlyosbította az áradásokat. A 150-200 kilométer/órás széllökések felborítottak egy tehervonatot a lombardiai Borgo Mantovanóban.


Milánóban példátlanul sok, 130 miliméternyi esőt regisztráltak egyetlen nap alatt, ami több mint 170 éve nem látott villámárvizekhez vezetett. Venetóban vörös riasztást adtak ki, miután mindössze fél óra alatt hetven miliméter eső esett.


Kánikula Dél-Olaszországban, vihar Franciaországban

Ezzel szemben Dél-Olaszországban az évszakhoz képest szokatlan hőhullám tapasztalható, Szicíliában egészen 35 fokig emelkedik a hőmérséklet. Szardínia aszállyal küzd, ami felére csökkentheti az idei búzatermést. A nyár folyamán vízkorlátozások várhatók.

Franciaországban 39 megyére adtak ki figyelmeztetést zivatarok miatt. Múlt vasárnap közel tízezer villámcsapást regisztráltak Franciaország-szerte, és ezen a hétvégén további viharokra kell számítani, különösen a nyugati, délkeleti és északkeleti régiókban. A lakosoknak azt tanácsolják, hogy gondolják meg az utazásokat, és kerüljenek bizonyos szabadtéri tevékenységeket.

Pénteken egész nap Franciaországra is rendkívül sok eső zúdult egy Németország déli részén kialakult óriási hidegcsepp miatt. Az elzászi Scheibenhardban 116,8 miliméternyi esőt regisztráltak 24 óra alatt, ami régiós rekord, de több helyen is egy-másfél hónapnyi csapadék esett. A nyugat-németországi Saar-vidék tartományban a heves esőzések áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak.

A tavalyi év sem volt híján az áradásoknak, 2023-ban Európa egészében az átlagosnál körülbelül hét százalékkal több csapadék hullott, Magyarországon pedig ez volt a nyolcadik legcsapadékosabb év, egyben a nagy viharok éve is, amelynek nyomán rekordmennyiségű kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz.

Forrás: Euronews, a címlapkép illusztráció, forrás: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük