Egy éve kezdtük együtt építeni az új Cenwebet | Cenweb sztori

Egy évvel ezelőtt kezdtük együtt építeni az új Cenwebet | Cenweb sztori


Észrevétlenül csúsztunk át egy évforduló fölött, pedig, ha minden igaz, fontos évforduló ez, és páraknak – remélem – szép emlék is lesz. Törzsolvasók tudják, hogy sok-sok éven át fejlesztgettem a weboldalt, és sosem voltam egészen elégedett. A Cenweb teljes története is bőven megérne egy misét, mert például arra a kérdésre:

hogyan jött létre, hogyan fejlődött magazinná?

…kézenfekvő válasz lenne, hogy azért, mert mindig is szerettem volna egy magazint. De nem ez a helyzet. Akkor nyilván a nulláról indult volna a projekt, és többek között nem Cenweb lesz a neve, minthogy vagyok annyira ízléses, hogy önmagamról ne nevezzek el egy magazint, s egyáltalán semmit sem.

Csakhogy ez eredetileg szerzői oldalnak indult, és csak azért lett szinte észrevétlenül ennél jóval több, mert például a „jóakaróimnak” köszönhetően két évre letiltottak a Facebookról, így kényszerből, jobb híján a weboldalt kezdtem el kiépíteni a kapcsolattartás platformjának is,

hisz akkor már voltak itt jópáran, akikkel szerettem volna tartani a kapcsolatot, és akiknek fontos volt, hogy olvashassanak, láthassanak új tartalmakat. Ha másutt nem is, akkor a Cenweben.

rosszra tör, s a jót cselekszi 🙂

Ilyesformán a kényszer szülte 2018 után, hogy a Cenweb egy igazán aktív, magazinosan működő oldallá kezdjen alakulni. Hatalmas lökést adott ennek a pandémia is. Öntudatlanul, kényszer szülte módon, de lassan brand is lett belőle, amit utóbb már nem volt érdemes átkeresztelni, így maradt Cenweb. Szerencsére a Centauri jóval többet jelent nálam, így az oldal nevének van egy sokkal tágabb, szellősebb, kozmikusabb olvasata is.

De mindvégig hiányérzet maradt bennem,

és szerintem az olvasókban is, elsőrangúan azért, mert nem volt az oldal igazán modern, igazán felhasználó- és mobilbarát. Ahogy múlt az idő, egyre nehezebbé vált a fejlesztés is, egyre nehezebb volt döntéseket hozni, hisz időközben gyűltek a cikkek (durván ötezer cikk!), a fotók, a videók, a hozzászólások (több mint tízezer!) az oldalon, és

egy radikális reform azt jelenthette volna, hogy mindaz, amit addig felépítettem – és amit ti a hozzászólásaitokkal jelentősen kiegészítettetek –, mindaz elveszhet.

Így talán a kelleténél tovább hezitáltam, és sokat váratott magára egy jelentősebb fordulat. Megkésve bár, de végül találtam a megoldást, és ami legalább ennyire fontos: szövetségeseket is ehhez a fordulathoz.

2023. január 15-én egy titkos linket kaptak néhányan.

Azok, akik korábban bármilyen formában támogatták a weboldalt vagy a birtok természetvédelmi munkálatait. Azon a napon egy tiszta és szűz felületre vitt párakat a link, de egy olyan felületre, ami már radikálisan különbözött a korábbi oldaltól. Igaz, sokan nagyon megszerették a régit, és ennek ma is örülök, páran talán meg is siratták (tudom, hogy volt, aki szó szerint megsiratta), páraknak talán idegen volt az új formátum, de remélem, mára megszerette és elfogadta mindenki.

Alapvetően az alábbi lényegi változásokat hozta az új weboldal, amire már bízvást mondhatjuk, hogy magazin:

 • Informatikai szempontból is korszerű.
 • Okostelefon-kompatibilis és felhasználóbarát.
 • Formailag is hozza a magazinok / portálok szintjét.
 • Esztétikailag is felveszi a versenyt sok nagy magazinnal is.
 • Végre nem egy ember készíti (hanem kettő).
 • A fejlesztésébe bevontunk titeket is.

Bocsánatot kérek azoktól, akik nem klubtagok, és főként bocsánatot kérek a sok új olvasótól (az utóbbi héten különösen sok új olvasónk lett, sok-sok ezer új olvasó), de most hadd szólítsam meg a klubtagokat:

emlékeztek még  a „mézes hetekre”?

Amikor 2023 január 15. és 2023 március 15. között a titkos linken csak ti, a klubtagok, és mi láttuk és készítettük az oldalt. Azóta sok minden megváltozott, pár dolgot elhagytunk, például az USB rovatot (ez szerintem indokolt döntés volt), de zene is csak hébe-hóba akad (ez talán hiányzik páraknak). Két teljes hónapig csak a klubtagok kapták nap mint nap cikkek százait. Szép és emlékezetes időszak volt nekünk is. Jó példa arra, miért érdemes klubtagnak lenni. (A jövőben is lesznek csak a klubtagokat érintő változások 😊)

2023. március 15-től az új oldal nyilvános.

A régi oldal archívumba került, többek között a klubtagok kérését teljesítettük azzal, hogy a régi oldalt továbbra is fenntartjuk, archívumba minden elérhető (többek között 10.000! hozzászólás is), sőt: pár hete rendbe raktuk, igazítottunk rajta, és ápolni fogjuk továbbra is.


És mi történt az új oldalon azóta?

Először is több alkalommal minden korábbi rekordot megdöntöttünk, nagyon sok új olvasónk lett, és az olvasóközönség összetétele is megváltozott: több a fiatal és lényegesen több a férfi. Utóbbi okára nem tudunk rájönni.

Néhány fontos szám.

2023. január 15. óta:

 • Több mint 1900 cikket töltöttünk fel.
 • Reggel nyolc és este nyolc óra között durván két óránként raktunk fel egy új cikket.
 • Az év minden napján, hétvégéken és ünnepnapokon is.
 • 4700 fotót közöltünk.
 • A fotók körülbelül ötven százaléka még mindig saját fotó.
 • Körülbelül 1000 videót osztottunk meg.
 • Körülbelül 3500-4000 linket, hivatkozást hoztunk.
 • Legjobb hónapunkban több mint félmillió embert értünk el.
 • Bevezettük a klubtagoknak a védett tartalmakat.
 • A Facebookon elhagytuk a 10 000 követőt.
 • 2024-től ott vagyunk a TikTokon is, már több mint 1000 követővel.


5G Balaton birtok blog Budapest Centauri cw esszé eső film fotó gasztro hír hőmérséklet időjárás irodalom karácsony kert Kert és vadon klímaváltozás kozmosz kutatás könyv környezet madarak madár madárvilág madárvonulás Magyarország novella sztori természet természetvédelem tudomány tél történet usb utazás vadon videó víz zene állat élet életmód

Cenweb ismét szembe szélben

Muszáj megemlítenem, hogy mindezt úgy, hogy az új Cenweb nyitása után két héttel infarktust kaptam, meghaltam, újraélesztettek, aztán gyakorlatilag kiestem közel fél évre, és igazán csak 2023 októberétől tudtam visszatérni (máig tart a rehabilitációm). Nyilván, ha ez nincs, akkor a fenti számok ennél is jobbak lennének.


Itt nem egyszerűen ki kell emelni Mara munkáját, megrendítő elkötelezettségét, hogy szinte „szerelmetes igyekezettel viseltetik a magazinunk irányába”, hanem a legmagasabb elismerés és „legdurvább” köszönet hangján kell neki megköszönni, hogy elkötelezettségével és önzetlenségével megmentette a Cenwebet akkor is, amikor én az életemért küzdöttem.

Köszönjük, hogy támogatjátok a munkánkat, a Cenwebet, a birtokot, a madarakat, a természetvédelmet! Azokat, akik nem klubtagok, arra kérünk, hogy munkánk és közös kalandunk sikerének érdekében lépjenek be a klubtagok közé, akár csak egy kisebb összegű, egyszeri támogatással ITT. A klubtagokat pedig hála és köszönet illeti azért, hogy eljuthattunk idáig, hogy itt vagyunk még, és hogy remélhetjük továbbra is a folytatást.  

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

⚡ Hitvallás ⚡

Nem is oly sokára a ma élő embert felváltja egy másik, akit talán már nem is Homo sapiensnek neveznek majd. Ez az új ember leginkább…

még több blog

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

21 hozzászólás

 1. Hatalmas elismerés , tisztelet Marának -az biztos, hogy a magazin jelleget az Ő írásai hozták jobban. A Tiéd Cen pedig a tudományos oldal a madarakkal kapcsolatban és a fantasztikus novellák, meg könyv részletek.
  Szóval van itt minden mi szem szájnak ingere:-) . Vajon hány olyan oldal van amire az igényesebb olvasók azt mondják, ma még nem néztem be az oldalra s úgy érzem lemaradtam valami fontosról. Nos ez az oldal ilyen. További sok sok új olvasót, támogatót kívánok Nektek!!!!

  1. Author

   Kedves Lívia, köszönöm, köszönjük!!!

  2. Köszi a kedves szavakat, nagyon szívmelengető! <3 <3

 2. Tényleg! Villámgyorsan eltelt egy év.

  Én nagyon élveztem a tesztidőszakot! Bensőséges volt, szinte családias, és izgalmas, hogy mindez titokban történik. 🙂
  Számomra az nagyon fontos, hogy telefonon is ugyanúgy kezelhető az oldal, mint pl. a laptopon, mert napközben csak a telefont használom.
  Először furcsa volt az új forma, de mára már megszoktam. Ugyanúgy otthon érzem maga itt is, mint a régi weboldalon.

  Mara nemcsak elkötelezett és önzetlen, hanem roppant lelkes, kitartó és odafigyelő, hiszen az általa publikált cikkeknél szinte minden hozzászólásra reagál. Nagy köszönet neki!
  De neked is, Cen’, hiszen az infarktusod után szinte félholtan, de jelen voltál itt.

  A március 15.-ei évfordulóról azért ne feledkezzünk el majd! Mégis csak az az igazi indulás, amikor az oldal nyilvánosságot kapott.

  1. Author

   Edit, köszönöm, és bár igyekszem egyre kevesebbet szóba hozni, most mégis van bennem egy kis öröm, hogy látom: van, aki látja-látta, hogy félholtan voltam itt sokáig. Utólag magam se értem, hogyan tudtam bármit is csinálni. Rendezem a képeket és videókat, és megdöbbenek, hogy sokszor félig ájultan, épp csak pislákolva mennyi anyagot vettem fel 2023 nyarán is (a legdurvább madárritkasággal adós vagyok mind a mai napig!), és az állapotomhoz mérten mennyit írtam és dolgoztam (bár tilos volt minden). De még így is: azt hiszem, ha Mara nincs, akkor tavasszal befejeződött volna ez a történet, valószínűleg örökre. Ezt nem lehet elvitatni. Így borzasztóan örülök annak is, hogy Mara és köztetek is kialakult egy baráti viszony. És ez szerintem jóval többről szól, mint egy magazin szerkesztéséről. Ennek – mindennek – valamiként köze van ahhoz is, hogy mit jelent jó embernek lenni, s milyen is lehetne egy valamivel (vagy sokkal) jobb jövő vagy világ. Így, ebben a formában nemcsak a 2023-ban pompásan virító mézelő zónák, hanem Mara, és ti is, és a Cenweb is gyógyír volt a halálra, nap mint nap, óráról órára megtartott itt, s egyre inkább visszaterelt az élet oldalára.

   1. Most már elmondhatom, hogy nagyon aggódtam érted akkor, és borzasztóan megkönnyebbültem, amikor írtad, hogy a háziorvosod rájött a megoldásra, ami aztán tényleg bevált.

    Azt is mondhatom ennyi idő után már, hogy amikor az ember megnyitja ezt az oldalt, akkor egy jobb világba érkezik. És azért is hálás vagyok, hogy ezt igyekeztek is óvni és megőrizni. Ritkaság ez manapság.
    Maradjon is ilyen sokáig!!

  2. Author

   És még március 15. kapcsán: nem feledjük, ahogy végül is ezt a januári fordulót sem felejtettük.

 3. Köszönjük, hogy vagytok! 😊🤗Remélem, még sok évig működni fog a cenweb, a “viharos” kezdet után most már nyugodtan fog hömpölyögni az ismeret, az irodalom, az a sokrétű ismeretterjesztés, ami kevesek sajátja.
  Engedtessék meg, hogy mindenek előtt jó egészséget , békét kívánjak hozzá, a többi majd jön magától.🙂🤗

 4. Én is csak köszönni tudok mindent, neked Cen’, Marának , és mindenkinek aki a hozzászólásával segítette az oldal vérkeringését, és ezzel talán a te vérkeringésed is Cen’!
  Bizony, ha valami miatt ki kell hagyni a napi töltekezést az oldalon, az hiányérzetet okoz.
  Kívánom, hogy a jövőben legyen hozzá erő, egészség, és maradjon ilyen tartalmas magazin, mindannyiónk örömére!

  1. Author

   Úgy értsem ezt, hogy függőséget okozunk? 🙂 🙂

   1. Nevezhetjük annak is, de nem káros függőség, és jót tesz a szívnek. Is. 🙂

   2. Yesss!
    Alattomosan alakul ki ez a függőség, nálam A meccs hősével durván elindult, a korai (első) blog bejegyzésekkel párhuzamosan, majd csatlakoztak a könyveid és folyamatosan a weboldal.
    Bevallom és remélem, nem leszek ünneprontó, én az első, ősblogot imádtam.🙂

    1. Author

     ősblogot? – az melyik volt? Úgy érted, az első honlapot?

     1. Igen, az első honlap blogját.🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük