Még finomabbak lehetnek a bordeaux-i borok a klímaváltozás miatt

bordeaux szőlő

Még finomabbak lehetnek a bordeaux-i borok a klímaváltozás miatt


Noha mostanában sokat hallani arról, hogy csökken a borfogyasztás, és Bordeaux-ban már odáig fajult a helyzet, hogy állami támogatással vágják ki a tőkéket a gazdák, egy elemzés szerint még korántsincs vége a francia bor tündöklésének. Egy tanulmány szerint ugyanis a borkritikusok magasabbra értékelik azokat a borokat, amelyek csapadékos telű és forró, száraz nyarú években készültek. Az ilyen időjárás pedig az éghajlatváltozás következtében egyre gyakoribbá válik.

Az Oxfordi Egyetem munkatársa, Andrew Wood és kollégái a hőmérséklet, a csapadékmennyiség és a bordeaux-i vörösborok értékelésének változásait elemezték 1950 és 2020 között.

Azért épp Bordeaux-ra esett a kutatók választása, mert a itt a szőlőt kizárólag az eső öntözi, és a borkritikusok évente értékelik a régió borait.

Az összevetés szerint a legjobb minősítést azok a borok kapták, amelyek az említett időjárású években születtek. Ha a növény víztartalékai télen feltöltődnek, akkor tavasszal ebből merítve jobban növekszik, emellett a csapadék a talaj sótartalmát is csökkentheti, így kevesebb só kerül a szőlőbe.

A napos, száraz időben ugyanakkor a cukrok és aromás vegyületek koncentrálódnak a szőlőszemekben, azzal pedig, hogy a meleg fokozza a fotoszintézis, még gazdagabb ízkomponensek alakulnak ki.

A kutatók szerint a bordeaux-i borok 1950 óta egyre jobb értékelést kapnak, ami a borkészítés technológiai fejlődése és a fogyasztói preferenciák figyelembe vétele mellett az éghajlatváltozásnak is köszönhető.

Ugyanakkor Wood szerint egyszer eljön az az pont, amikor már túl meleg és száraz lesz az idő a szőlőnek is, de azt egyelőre nem tudják megmondani, ez mikör jöhet el. Emellett az ültetévényeket egyre inkább fenyegetik majd a szélsőséges időjárási események, az erdőtüzek, árvizek és jégesők.

Bár a tanulmány csak a bordeaux-i régiót vizsgálta, más, hasonló fajtáknak, például Cabernet Sauvignonnak és Merlot-nak is kedvezhetnek a nedves telek és a forró, száraz nyarak.

Forrás: New Scientist, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több bor

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Jack London, a szőlő, a bor és Tokaj

  A tokaji komoly, elegáns és titokzatos ragyogásán át azt üzeni: még ha úgy adódik is, hogy sovány talajon élsz, a vízért és ásványi anyagokért pokoli…

  még több gasztro

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük