Itt nézhetjük meg az amerikai napfogyatkozást

gyűrűs napfogyatkozás

Itt nézhetjük meg az amerikai napfogyatkozást


Több tízmillió amerikainak lehetett része “tűzgyűrűs” napfogyatkozásban szombaton az Egyesült Államok nyugati részén, valamint az amerikai kontinens szinte teljes hosszában.

Nyugati parti idő szerint a déli órákban (magyar idő szerint 18 órakor) a Hold kitakarta a Napot, amelynek fénye gyűrűként jelent meg a Hold körül.

A jelenség mintegy 210 kilométer széles sávban volt látható Oregon államtól Utah, Nevada, Új-Mexikó és Texas államokon keresztül egészen Brazíliáig. A napfogyatkozás összesen két és fél órán keresztül tartott: a Hold elkezdte kitakarni a napot, öt perc hosszúságban érte el a csúcspontját, amikor a Nap koronaként világított a Hold korongja körül.

A csillagászati látványosság útvonalán az Egyesült Államokban mintegy 6,5 millió ember él, és további csaknem 70 millió embernek rövid utazás után része lehetett az élményben. A részleges napfogyatkozás az Egyesült Államok szinte egészében érzékelhető volt.

Az október 14-i gyűrűs napfogyatkozás mintegy fél évvel előzi meg a teljes napfogyatkozást, amelyet az Egyesült Államok keleti részén lehet majd érzékelni 2024. április 8-án.

A szombati gyűrűs napfogyatkozás annyiban különbözik a teljes napfogyatkozástól, hogy a Hold-Föld távolság miatt a “gyűrűs” jelenség esetében a nap sugarai láthatók a Hold körül, miközben a teljes napfogyatkozáskor a Hold megfelelő távolságban van a Földtől ahhoz, hogy a Napot teljes egészében elsötétítse.

A napfogyatkozást a NASA élőben közvetítette:

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több kozmosz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

  Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

  1 hozzászólás

  1. Ha a memóriám nem csal, 2000-ben volt olyan teljes napfogyatkozást, amit a Balaton parton a fenyvesi strandon a néztünk a gyerekeinkkel teljes áhítattal, a megvásárolt szemüvegekkel, amiket sok évig őriztem. Emlékszem, még gyerek voltam, amikor hasonlót éltünk meg és üveglapokat kormoztunk be és azon keresztül néztünk, valamikor a hatvanas évek végén.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük