Ez ám a nem mindennapi landolás!

antarktiszi kutatóállomás

Gigagépet fogadott egy antarktiszi kutatóállomás


A norvég Norse Atlantic légitársaság szélestörzsű Boeing 787-es Dreamlinere nem mindennapi küldetést teljesített szerdán: a norvégok antarktiszi kutatóállomására szállított tudósokat és nem csekély mennyiségű rakományt.

A Dreamliner szerdán, nem sokkal hajnali két óra után landolt a háromezer méter hosszú és hatvan méter széles, hóból és jégből készült kifutópályán. Mivel a déli féltekén jelenleg nyár van, erős napsütésben lehetett megörökíteni a pillanatot.

Ez az első alkalom, hogy egy akár 330 utas befogadására is alkalmas Dreamliner landolt a hatodik kontinensen, és a kutatóintézet videója szerint sosem szállt még le ekkora gép a 2005-ben nyílt Troll Airfielden.Mint Camilla Brekke, a Sarkkutató Intézet igazgatója elmondta, a nagyobb repülőgépekkel fenntarthatóbb a szállítás, és egy ilyen nagy repülőgép teljesen új lehetőségeket nyit meg a Troll központ előtt, és hozzájárul a norvég kutatás fejlesztéséhez az Antarktiszon.

Ezúttal a Norvég Sarkkutató Intézet negyvenöt tudósa szállt le a Maud királyné földjén, tizenkét tonnányi felszerelés kíséretében. A gép november 13-án indult Oslóból Fokvárosba, hogy szerda este induljon tovább délre. A repülő nemcsak tágas raktérrel bír, de az üzemanyag-hatékonysága is kiemelkedő: a repülő tankolás nélkül fordult vissza Fokvárosba, amely az antarktiszi repülőtértől körülbelül 4330 kilométerre található.A Troll Norvégia egyetlen egész évben működő kutatóállomása az Antarktiszon, amelyet a csak nyáron működő Tor állomás egészít ki.

A Norvég Sarkkutató Intézet mellett a Norvég Meteorológiai Intézet és a Norvég Légkörkutató Intézet létesítményei is megtalálhatók itt. A kontinens legtöbb más kutatóállomásától eltérően a Troll a Jutulsessen jégtakaróját áttörő szikla hómentes lejtőjén épült, 1275 méterrel a tengerszint felett. Az állomást 1990-ben nyitották meg akkor még csak nyári állomásként, majd 2005-ben egész évesre bővítették. Télen hat, nyáron pedig hetven fő befogadására alkalmas.

Forrás: CNN, Wikipédia, képek: Norse

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Antarktisz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így menekülhetne meg az antarktiszi jégtakaró

Az előrejelzések szerint komoly esély van arra, hogy a klímaváltozás következtében elolvad a nyugat-antarktiszi jégtakaró, ami akár öt méterrel is megemelheti a globális tengerszintet…Tovább

még több sarkvidék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Úszó sziget | Jack London után szabadon

Birdben felvetődött a gondolat, hogy a vihar délebbre vitte, bár ahhoz ki kellett sodródni az Északnyugati-átjáróból, ami lehetetlennek tűnt, ezért a minden addiginál…Tovább

3 hozzászólás

  1. De szép képek- milyen nagyszerű ez. Sokkal inkább befogadhatóbb, mint a távoli univerzumba küldött dolgok kutatási céllal.

      1. Akkor jó- legalább nem lesz vita cunami, az amúgy kitűnő hírek és prezentációk miatt:-))))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük