Óriásvírusok állíthatják meg a jégolvadást?

óriásvírusok Grönland

Óriásvírusok állíthatják meg a jégolvadást?


A vírusokról az embernek először nem az jut eszébe, hogy hasznosak is lehetnek. Pedig könnyen előfordulhat, hogy bizonyos kórokozókra a jövőben a barátaikként fogunk tekinteni. Ilyenek lehetnek például a batériumokat fertőző bakteriofágok, vagy a Grönlandon talált óriásvírusok.

Mekkora egy óriásvírus?

Míg a normál méretű vírusok nagyjából ezerszer kisebbek egy baktériumnál, az óriásvírusok (amelyet 1981-ben fedeztek fel az óceánban) mind méretükben, mind genomukban lényegesen nagyobbak. Előbbi elérheti akár a két és fél mikrométert is, míg a legtöbb baktérium körülbelül két mikrométeres. Utóbbi mintegy két és félmillió betűvel rendelkezik, vagyis sokkal összetettebb, mint a hagyományos vírusoké. (A már említett bakteriofágok genomjában például csak száz-kétszázezer betűt találunk.)

Piros hó és fekete jég?

Óriásvírusok előfordulnak az óceánok mellett a talajban, sőt, még az emberben is, de most először találták meg őket a pigmentált mikroalgák által színesre (vörösre, kékes-zöldesre, barnára és feketére) festett hóban és jégben. Tavasszal, a napfény hatására ezek az algák virágzásnak indulnak, és megszínezik a havat és a jeget, ezzel csökkentve annak fényvisszaverő képességét, így gyorsítva az olvadást. A piros hó és a fekete jég tehát korántsem egy valóságtól elrugaszkodott alkotó képzeletének szüleménye, hanem maga a kérlelhetetlen valóság.

Az Aarhusi Egyetem kutatócsoportja Laura Perini vezetésével az Északi-sarkvidék fekete jegének, valamint vörös és zöld színű havának ökoszisztémáját vizsgálta. Az algák mellett találtak velük táplálkozó baktériumokat, fonalas gombákat, élesztőgombákat, protisztákat (olyan eukarióták, amelyet nem soroltak sem az állatok, sem a növények, sem a gombák országába), valamint óriásvírusokat – amelyek feltevésük szerint az algákat fertőzik meg.

Mint Perini elmondta,

egyelőre nem sokat tudnak a vírusokról, de úgy vélik, lassíthatják az algavirágzás miatti jégolvadást. Az sem teljesen világos, hogy az óriásvírusok pontosan mely gazdaszervezeteket fertőzik meg. Lehetnek köztük, melyek a protisztákat, míg mások a hóalgákat célozzák.

A kutatócsoportnak még idén megjelenik egy tanulmánya, mely arról szól, hogyan szorítják vissza a sötét algákat az óriásvírusok Grönland jegén. A következő lépésben az élősködő gombák szerepét vizsgáljká majd a mikroalgák kontrollálásában.

Forrás: Euronews, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több sarkvidék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Hmmm….. érdekes kutatások!
    Valahol arról olvastam, hogy a jövőben lehet vírusokkal fognak megcélozni antibiotikum-rezisztens baktériumokat a gyógyászatban is. Gondolom ez is kísérleti fázisban van még.

    1. Author

      Igen, kísérleteznek ilyesmivel is, talán már nem is jár annyira gyerekcipőben ez a terület. Lehet, hogy a Cenweben olvastál arról is? 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük