Hogyan élnek túl az Antarktiszon a baktériumok?

Antarktisz baktériumok

Hogyan élnek túl az Antarktisz jeges tájain a baktériumok?


Az Antarktisz jeges tájain előforduló, Psychrobacter nemzetséghez tartozó baktériumfajok zord körülmények között is képesek megmaradni. Az angol Newcastle-i Egyetem kutatói által vezetett kutatás, melyben a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) szakemberei is részt vettek, arra volt kíváncsi, hogy milyen különleges háttérmechanizmusok teszik lehetővé a túlélésüket.

A kutatók pedig azt találták, hogy a fagypont alatti hőmérsékleten ezek a baktériumok hibernálódnak, hogy majd kedvezőbb körülmények között gyorsan újra növekedni és osztódni tudjanak.

Így zajlik a folyamat

A hibernációt pedig egy fehérje vezérli, amely a Balon nevet kapta. A Balon kötődik a sejten belül lévő riboszómákhoz, ahol az élő sejtekben a fehérjeátíródás történik, és ideiglenesen megakadályozza a további átíródást. Így egyben meg is védi a riboszómákat a hidegstressz által okozott károktól. Amikor kedvezőbb körülmények jönnek, a fehérje lekapcsolódik, hogy a fehérjeszintézis minél gyorsabban újra beinduljon, és a sejtek elkezdjenek szaporodni.

A kutatók a baktériumok riboszómáit krio-elektronmikroszkóppal vizsgálták, így tudták elemezni a nagyméretű molekulák szerkezetét azok természetes közegében, a jégben. (A krio-elektronmikroszkóp különlegessége abban rejlik, hogy a mintákat fixálás vagy bármiféle festés nélkül, saját természetes környezetükben teszi megfigyelhetővé elektronmikroszkópos úton, és nagy felbontású, háromdimenziós szerkezeti képet eredményez.)

A genetikai háttér

Ezután a Balon-fehérjét kódoló gént kellett azonosítani, ehhez pedig ki kellett dolgozni olyan módszereket, melyekkel a laboratóriumi körülmények között nehezen növekvő Psychrobacter-fajok DNS-ét is módosítani tudják.

Ezt az eljárást dolgozta ki Csörgő Bálint, az MTA Lendület Génsebészeti Módszertan Kutatócsoport vezetője. Az általa kifejlesztett módszerek segítségével sikerült több Psychrobacter-fajból is kiütni a Balont kódoló gént, az így módosított baktérium pedig kevésbé bírta a hideg körülményeket.

Különböző DNS-adatbázisok vizsgálatával az is kiderült, hogy a gén vagy annak változata sok más baktériumban is jelen van, így a mechanizmus egy általánosabb stresszvédelem része lehet. A Balon ráadásul kapcsolatot mutat egy magasabb rendű eukariótákban is található, fehérjeátírásra ható biológiai faktorral, így evolúciósan is jelentős szerepet tölthet be.

Forrás: MTI, BRC, Nature, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Antarktisz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így menekülhetne meg az antarktiszi jégtakaró

Az előrejelzések szerint komoly esély van arra, hogy a klímaváltozás következtében elolvad a nyugat-antarktiszi jégtakaró, ami akár öt méterrel is megemelheti a globális tengerszintet…Tovább

még több Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

 1. Ez roppant érdekes, köszi, Mara!
  Annál is inkább, mivel a permafroszt olvadásának egyre nagyobb a veszélye, többek közt, a benne “tárolt” baktériumoknak is.

  1. Author

   Köszi, örülök! 🙂
   Na, igen, jöhetnek még itt meglepetések. Meg ott vannak még a vírusok is, amik még könnyebben élnek túl.

   1. Hasonló elven működhet az őzek “késleltetett” vemhessége a téli időszakban, erről Cen’ írt nemrég.
    Remélem, nem írtam nagy marhaságot!

    A vírusoknak azért kell a gazdaszervezet.

    1. Author

     Aha, lehet, milyen érdekes párhuzam. 🙂
     Igen, ez igaz, a szaporodásukhoz tényleg kell gazda, míg a baciknak nem. De a vírusoknak meg nem kell ki-bekapcsolniuk, csak egyszerűen vannak, ez meg az ő előnyük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük