Elbutít a mesterséges intelligencia?

mesterséges intelligencia veszélyei

Ezek a mesterséges intelligencia veszélyei a fiatalok szerint


A Boston Consulting Group (BCG) még az ősszel végzett felmérést a Brain Bar éves generációs kutatásának keretében, a szeptemberi fesztivál résztvevőinek visszajelzései alapján. A kutatásból kiderül többek között, hogy mik a fiatalok szerint a karrierépítés legfontosabb feltételei, és hogyan viszonyulnak a mesterséges intelligencia lehetőségeihez.

Ami a karriert illeti: a kommunikációs és vezetői képességeket, a kreativitást, az innovációt, a problémamegoldást, a kritikus gondolkodást, a rugalmasságot és az alkalmazkodóképességet nevezték meg, mint a boldogulás feltételei.

A válaszadók hetvenhét százaléka gondolja ugyanakkor úgy az új technológiák elsajátítása fontosabb, mint a klasszikus tudásé. Ötvenöt százalékuk úgy véli emellett, hogy a szükséges készségek nagy részét nem a formális oktatáson keresztül fogja megszerezni.

Így viszonyulnak a fiatalok a mesterséges intelligenciához

Összességében a válaszoló fiatalok kevesebb mint fele, mintegy negyven százaléka tart a jövőtől, de ennél többen vannak, akik a mesterséges intelligencia hátulütőitől is tartanak. Bár hetvenkilenc százalékuk összességében kedvezően ítéli meg a mesterséges intelligenciát, negyvenkilenc százalék tart attól, hogy az elbutulást okoz.

Sokan számítanak a mesterséges intelligencia alkotta valótlan hírek, médiatartalmak terjedésére, és a káros következményei közé sorolták a katonai alkalmazást, valamint a magánélet megfigyelését is. Ugyanakkor úgy vélik, hogy a technológia segítheti az egészségügyet, olcsóbbá tehet költséges folyamatokat, segíthet az adminisztrációban, és időigényes munkákat vehet át az embertől.

A felmérésben a tavalyi Brain Bar fesztivál 2163 vendége vett részt, akik között középiskolai és egyetemi hallgatók, valamint pedagógusok voltak.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több M.I.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több tech

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

8 hozzászólás

 1. “Sokan számítanak a mesterséges intelligencia alkotta valótlan hírek, médiatartalmak terjedésére,…” , szerintem is valós veszély.

  1. Author

   Ez már most is látszik..kíváncsi vagyok, merre felé halad ez a folyamat, káosszá fajul vagy az emberek jobban oda fognak figyelni arra, hogy mit olvasnak, látnak.

 2. Csak egy példa, amibe mostanában gyakran belefutok a fb-on:

  Fotókat posztolnak, amelyeken káprázatos színű madarak láthatók. Más fotókon gyönyörű arcú, bomba testű fiatal nők valamilyen stewardess egyenruhában. Az arcuk szinte ugyanaz, mintha ikrek lennének. A posztok, természetesen, többezer lájkot és hozzászólást kapnak.

  Csak az a bibi, hogy ezek nem fotók, hanem az MI által készített képek. Csak egy kicsit kellene őket figyelmesebben megnézni. (Pl. nagyon árulkodó a homályos háttér.) Kíváncsiságból gyakran beleolvasok a kommentekbe, és azt látom, hogy az emberek többsége elhiszi, hogy egy fotót lát.
  Csak 1-2 olyan hozzászólás van, ami felhívja a figyelmet, hogy a képet az MI készítette. Ez engem nem sok jóval bíztat. ☹

  1. Author

   Huhh, igen, ez valóban nem túl bíztató. Nekem az a cég jutott eszembe, amelyik egy műinfluenszert gyártott le, csinált neki Insta-oldalt, és keres vele egy csomó pénzt. Oda is van írva, hogy MI, meg volt róla egy csomó cikk, de van, aki még mindig azt hiszi, hogy egy igazi lány. 🙂 Ebben persze az is aggasztó, hogy a sok tökéletes műnő milyen irreális elvárásokat kelt a lányokban.

   1. Ó, igen! Erről én is olvastam. Mert olcsóbb, mint egy igazi influenszer. 😕
    Szóval szerintem fogalmunk sincs, hogy mi jöhet még.

    1. Author

     És nincsenek sztárallűrjei, és minden pillanatban képernyőképes. Üzleti ötletként egyébként elég jó, már persze, ha az embernek nincsenek morális aggályai.

 3. Az új technológiáknak mindig megvannak az előnyei és hátrányai. Azon tűnődöm hogy a felhasználás során a kettő közötti arány milyen irányba tolódik majd el. Tartok tőle a sok-sok hasznos lehetőség mellett több lesz a visszélésekre felhasznált tudás és ez félelmetes. Az “elbutulás”, elkényelmesedés veszélye nagyon is reálisnak tűnik, de az is felmerül, hogy hogyan tudjuk majd kiszűrni a manipulációkat. Már ma is ömlik a közösségi oldalakon a félrevezetés, amit hányan de hányan megszívnak. Fokozottabb éberségre és egy magasbb tudásszintre lesz szükség a MI alkalmazása és az általa kapott információk kontrollja érdekében, hogy előnyeit élvezni lehessen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük