Elképesztő, mi mindenre képes az ember alvajárás közben

alvajárás

Összetett tevékenységek alvajárás közbenA Semmelweis Egyetem kutatói a paraszomniákat vizsgálták, vagyis az olyan alvászavarokat, melyeket az alvás alatti szokatlan viselkedés jellemez. Ezek közé tartozik az alvajárás, és az alvajárás közben végzett, olykor egészen összetett tevékenységek is. Az ilyen epizódok az esetek többségében ártalmatlanok, de néha előfordul, hogy az alvajáró magát vagy másokat is veszélybe sodor rendellenes tevékenységével.

Összetett tevékenységek alvás közben

A kutatók többek között arra voltak kíváncsiak, hogy van-e különbség az egyes generációk, illetve a férfiak és nők között az alvajárás közben végzett tevékenységeket illetően. A vizsgálat során több száz YouTube-videót elemeztek, és arra jutottak, hogy az idősekre sokkal kevésbé volt jellemző az alvajárás a fiatalabb felnőttekhez és a gyermekekhez képest.

Ugyanakkor a kiskorúakkal és idősebbekkel szemben a felnőttek jóval gyakrabban végeztek összetett tevékenységeket alvajárás közben: például elektromos vagy konyhai eszközöket használtak, ami akár sérüléshez is vezethet.

Az ilyen komplex viselkedés a nőknél több mint kétszer annyiszor fordult elő, mint a férfiaknál.

Amikor nem álmodunk…

Mint Vivian Correa, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének PhD-hallgatója, a Journal of Clinical Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője elmondta, az úgynevezett NREM- (non-rapid eye movement, vagyis nem-REM, az álmodásra jellemző gyors szemmozgás nélküli) paraszomniák az alvási ciklus mélyalvási szakaszában jelentkeznek.

Jellemző tünetei, hogy az ember felül az ágyban, esetleg kikelés és járkál. Az agy egy része ilyenkor mélyen alszik, egy másik agyterület ugyanakkor ébren van.

A szakirodalom szerint a NREM-paraszomniák a gyermekek tíz-tizenöt százalékát érintik, felnőttkorra pedig ez az arány három-négy százalékra csökken, és időskorban még ritkább.


A videóban az alvás egyes szakaszait ismerhetjük meg, elérhető hozzá magyar felirat is

…És amikor igen

A paraszomniáknak van egy másik típusa is, a REM-paraszomnia, ami az alvás gyors szemmozgásos (rapid eye movement) vagyis álomszakaszában jelentkezik. Ebben az esetben hiányzik a REM-alvásra egyébként jellemző bénultság, így az alvajárók “megvalósíthatják”, amit álmodnak.

Menekülhetnek vagy éppen támadhatnak az álom tartalmának megfelelően, ezzel pedig sérüléseket okozhatnak másoknak, vagy saját maguknak.

A vizsgálatban az idős férfiaknál negyvenszer gyakoribb volt ez a magatartás, mint a fiatalabbaknál, és hetvenszer gyakrabban hajtottak végre bonyolult kéz-, vagy karmozgásokat az ágyban.

Érdekes az is, hogy a REM-magatartászavar az idősebb férfiaknál gyakoribb, a középkorú nőknél pedig feltűnően magas a kockázatos tevékenységek aránya. Ezek magyarázata további kutatásokat igényel, mint Szűcs Anna, a Magatartástudományi Intézet neurológus-pszichiátere elmondta.

Az alvászavar kezelése

A legtöbb érintett csak egy-egy traumatikus alvási epizód után fordul orvoshoz. A kockázati tényezők azonosítása azonban segíthet megelőzni ezeket a nyomasztó élményeket. Az időseknél ritkább az alvajárás, ami arra utal, hogy a gyermekekétől eltérnek a hátterében lévő mozgatók.

A kutatók szerint az alvászavarok kezelésében a melatonin, benzodiazepinek és antiepileptikus tabletták segíthetnek, de első lépés a helyes alváshigiéné betartása: azonos időben kelni és nyugovóra térni, illetve eleget aludni, mivel az alváshiány kiválthatja, és súlyosbíthatja a tüneteket. A stressz és szorongás elkerülésével az alvás minősége is javulhat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több alvás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Még álmukban is énekelnek a madarak?

Gabriel Mindlin, a Buenos Aires-i Egyetem fizikusa a 2000-es évek elején kezdett el érdeklődni a madárdal mechanikája iránt. Akkor még azt hitte, hogy ez csak…

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Az alvajárót régen holdkórosnak, még régebben lunátikusnak is nevezték. (Lsd. Jókai Mór: A debreceni lunátikus.)

    Vajon az alvajárók olyat is csinálnak álmukban, amit ébren nem? 🤔

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük