Paintballal lövik a farkasokat

farkasok ellen

Paintballt vetnek be a farkasok ellen


A kelet-hollandiai Gelderland tartomány kormányzata 2022 novemberében engedélyezte, hogy az emberek társaságát kereső farkasokat festéklövedékes, vagyis paintball fegyverekkel üldözzék el a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, elsősorban a Hoge Veluwe Nemzeti Park területén.

Akkor azonban a Faunabescherming nevű holland környezetvédelmi szervezet megtámadta a döntést arra hivatkozva, hogy a festéklövedékek károsíthatják a farkasokat, az intézkedés pedig sérti a holland természetvédelmi törvényt és a vadon élő állatokra vonatkozó nemzeti szabályozást.

Az ügy bíróságra került, a bíróság pedig a tartományi kormánynak adott igazat, miután az részletesebb magyarázattal állt elő a tervről. Azzal érveltek, hogy a paintballfegyverek használata a leghatékonyabb és legarányosabb módja a farkasok elrettentésének.

Egy farkasok viselkedésében jártas szakértőt is felvonultattak, aki tizennégy olyan esetet idézett fel, amikor a farkasok teljesen elvesztették az emberektől való félelmüket. Egyebek mellett egy nőstényt figyelt meg, amint fotósokhoz, kerékpárosokhoz és gyalogosokhoz közeledett. A szakértő példákat is bemutatott arra vonatkozóan, amikor sikerrel használtak paintballfegyvert farkasok elrettentésére Németországban vagy az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban.

A kormányzat azzal érvelt, hogy más módszerek, mint például a kiabálás vagy a tapsolás, csak rövid távon működnek, a paprikaspray pedig károsíthatja a farkasok szemét. A bíróság döntésében végül az a videó is közrejátszott, amelyben egy látszólag szelíd farkas sétál kisgyermekes családok közelében a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több farkas

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Hollandia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így vonta bűvkörébe Európát a tulipán

A hollandok a tájmérnökség igazi úttörői, elég csak ránézni a Copernicus Sentinel-2 műhold felvételére, amely az Északi-tengertől elhódított Noordoostpolder mezőgazdasági területeit…Tovább

3 hozzászólás

  1. Végül is egy viszonylag szelíd módszer, hátha még a festék színtelen lenne…

    1. 🙂 🙂 Ki tudja, lehet, hogy színtelen. Azért a lövés kicsit megcsípi a farkast, gondolom, ezért lehet hatékony.

      1. Author

        Remélem, nagyobb kárt nem tesz bennük. Én örültem, amikor olvastam a hírt, mert ez még tényleg barátságos módszernek tűnik sok alternatívához képest. Tulajdonképpen egészen kreatív.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük