A mezőgazdaság veszélyezteti a leginkább a folyókat

duna delta

A mezőgazdaság veszélyezteti a leginkább a folyókat


A Természetvédelmi Világalap (WWF) The High Cost of Cheap Water (Az olcsó víz magas ára) címmel jelentést adott ki az élelmezési világnap alkalmából, mellyel arra hívja fel a figyelmet, hogy a víz áll a növekvő globális válság középpontjában, amely nemcsak az élelmezésbiztonságot fenyegeti, hanem az emberek és a bolygó egészségét is.

A víz és az édesvízi ökoszisztémák, a vizes élőhelyek éves gazdasági értéke a becslések szerint ötvennyolcbillió dollár, ami a globális GDP hatvan százalékával egyenlő. A háztartások vízhasználata, a mezőgazdasági öntözés és az ipari vízfogyasztás évente legalább hét és félbillió dollárt tesz ki. A víztisztítás, a talaj egészségének javítása, a szén-dioxid tárolása és a közösségek védelme a szélsőséges árvizektől és aszályoktól viszont ennek hétszeresére, évente mintegy ötvenbillió dollárra rúg. A világ édesvízi ökoszisztémáival kapcsolatos problémák ugyanakkor növekvő veszélyt jelentenek.

A világ 1970 óta elvesztette a vizes élőhelyeinek egyharmadát, miközben a vadon élő édesvízi állatok populációja átlagosan nyolcvanhárom százalékkal csökkent.

Egyre több embernek kell szembenéznie a vízhiánnyal és az élelemhez jutás bizonytalanságával, mivel sok folyó és tó száradt ki, nőtt a vízszennyezettség, és csökkent az élelmiszerforrások mennyisége.

A Duna medencéjében a Duna és mellékfolyói mentén az árvízkockázat csökkentését, a talajvíz pótlását és a vízszűrést elősegítő árterek nyolcvan százaléka eltűnt.

A Duna-medence folyóinak mindössze tizenhat százaléka őrizte meg természetes vagy természetközeli állapotát, és további húsz százalékának esetében csökkent csak enyhén a természetközeli állapot.

A folyókat és az ártereket főként a nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok veszélyeztetik, a Világbank adatai szerint a mezőgazdaság használja az édesvíz több mint hetven százalékát.

Irene Lucius, a WWF közép- és kelet-európai részlegének vezetője hangsúlyozta, hogy támogatni kell a természetbarát élelmiszertermelést, meg kell őrizni a szabadon áramló folyókat, fenntartható módon kell felhasználni a földterületeket, és csökkenteni kell az édesvízkészleteket terhelő élelmiszerek fogyasztása iránti keresletet.

A jelenlegi élelmiszertermelési gyakorlat viszont nemcsak az édesvízi ökoszisztémákat sújtja, hanem a biodiverzitás csökkenéséért és a klímaváltozásért is felelős.

A jelentés szerint többek között teljesen ki kell szorítani a mezőgazdasági termelésből az erdőirtást és földterület-átalakítást, és növelni kell a növényi alapú élelmiszerek arányát az átlagos táplálkozásban.

Forrás: MTI, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több folyó

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több víz

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük