Az EU célkeresztjében a műanyag pellet

babzsák

Az EU célkeresztjében a műanyag pellet


Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az elsősorban babzsákok, játékok töltésére szolgáló műanyag pelletekből eredő mikroműanyag-szennyezés megelőzésére.

A néhány milliméterestől akár a több centiméteres átmérőig terjedő pellet a nem szándékos mikroműanyag-szennyezés egyik legnagyobb forrása, és jelenleg évente mintegy 52-184 ezer tonna kerül a környezetbe a helytelen kezelés miatt. Ha valamennyi, pelletet kezelő gazdasági szereplő megteszi a szükséges óvintézkedéseket, várhatóan hetvennégy százalékkal csökken a pelletkibocsátás.

Az Európai Bizottság azt javasolja a gazdasági szereplőknek, hogy előzzék meg a pellet kiömlését, a mégis kiömlött pelletet szigeteljék el, hogy ne szennyezze a környezetet, és végső megoldásként a kiömlés vagy veszteség bekövetkezte után végezzenek tisztítást.

műanyag pellet
Műanyag pellet

A nagyobb gazdasági szereplőknek független harmadik féltől kell tanúsítványt szerezniük, míg a kisebb vállalatoknak önbevallást kell tenniük a megfelelőségükről, hogy segítsék az illetékes nemzeti hatóságokat az ellenőrzésben. A szabványügyi testületeknek harmonizált módszertant kell kidolgozniuk, hogy segítsék a gazdasági szereplőket veszteségeik nyomon követésében és a fennmaradó adathiányok kezelésében.

A javaslatot még meg kell vitatnia az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának, ha pedig hatályba lép a rendelet, valamennyi uniós és nem uniós gazdasági szereplőnek tizennyolc hónapon belül meg kell felelnie a rendeletben meghatározott követelményeknek.

A mikroműanyagok tartósan megmaradnak a környeztben, nagyon mobilak és nehezen eltávolíthatók a természetből. Világszerte megtalálhatók, még a legtávolabbi helyeken és az emberi testben is. Műanyag pellet található a vízben és a talajban, beleértve a mezőgazdasági földterületeket is, károsítja az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget. A pelletet számos tengeri és partmenti állatfaj nyeli le, ami fizikai sérülést vagy halált okozhat.

Forrás: MTI, képek: Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több műanyag

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Tetőzik a Duna Budapestnél

  A magyarországi folyókon 826 kilométeren zajlik árvízi védekezés, a Duna ezekben az órákban tetőzik Budapestnél az alsó rakpart szintje körüli vagy azt kissé…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük