A dunai fürdőzés és hajózás veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

dunai fürdőzés

A dunai fürdőzés és hajózás veszélyeire figyelmeztet a rendőrség


A dunai fürdőzés és hajózás veszélyeire, a szabályok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) keddi sajtótájékoztatóján.

Az eseményen a BRFK együttműködési megállapodást írt alá a nemrégiben megalakult Dél-Pesti Vízi Polgárőr Egyesülettel, Prohászka Richárd, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője pedig a dunai fürdőzés és a kedvtelési célú hajózás, vízi közlekedés veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Ezek a dunai fürdőzés és hajózás szabályai

Elmondta, hogy a Dunán csak a kijelölt helyeken megengedett a fürdés, az éjszakai fürdőzés mindenhol tilos. A 14 év alatti gyermekek csak szülői felügyelettel fürdőzhetnek a folyóban, de a Duna nem alkalmas arra, hogy a gyermekek ott tanuljanak meg úszni.

Az emberi erővel hajtott vízi járművek használatához szükséges az úszni tudás, a szabályok és az adott folyószakasz ismerete is, és 14 év alatti gyermek nem vezethet ilyen járművet. Azt kérte, hogy felkészületlenül senki se menjen ki a vízre, és hangsúlyozta, hogy az evezős csónakok és a kisgéphajók esetében egyaránt be kell tartani a személyi és súlykorlátozást.

A kisgéphajókra vonatkozóan

– a nemrégiben történt verőcei hajóbaleset kapcsán – külön kiemelte a vonatkozó előírások betartásának fontosságát. Mint mondta, a hajózási szabályzatban előírt kötelező gondossággal kell megválasztani a sebességet és más járművek útvonalának keresztezését. Olyan tényezőkre is figyelemmel kell lenni, mint a víz és a szél sebessége, vagy a folyóban lévő uszadékok.

Zéró tolerancia vonatkozik a kisgéphajók kapcsán az alkoholfogyasztásra, és fontos, hogy meglegyenek a mentőmellények és a mentőeszközök.

Ha természetes fürdőhelyeket keresünk a nyárra, hasznos lehet egy vízminőségtérkép.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több nyár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük