Videó | A bőrig ázott vadmacska arca mindent elárul

ázott vadmacska

Videó | A bőrig ázott vadmacska arca mindent elárul


A Duna-Ipoly Nemzeti Park a Facebook-oldalán osztott meg egy videót a “kedvenc börzsönyi vadmacskájáról“, aki esős időben lépett újra a porondra. “Bizony, ő is igazi macska és jól láthatóan nem kedveli az esőt, velünk természetvédőkkel szemben” – olvasható a posztban. És valóban, az állatnak az arcára van írva: a fene ebbe az időjárásba, hát nem esett még eleget?

A posztból az is kiderül, hogy a vadmacskáknak kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos nekik, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt. Ezért a megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseke, a; lékek, változatos holta-formák, mikro-élőhelyek kialakítását a LIFE4OakForests projekt keretében idén télen is folytatják.

A vadmacskák nehezen tűrik az erdő bolygatását, a zavarást (például az illegális technikai sportokat az erdők területén). A faj fennmaradásának további veszélyeztető tényezője az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák. A házimacskák nemcsak a faj genetikai elszegényedése miatt veszélyesek, hanem versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért, valamint betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak.

Nemrég kutatás indult, hogy felmérje, mennyire elterjedtek a vadmacska gének a házi macskákban. A felmérésben bárki részt vehet, aki szeretné tudni, hogy cicája hibrid-e.

Kép: DINP/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több vadmacska

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vadmacskakölykök születtek Szegeden

Poldi, a párduckölyök gyorsan belopta magát a Szegedi Vadaspark látogatóinak szívébe, azonban most egy kisebb macskafélénél is gyarapodott a család…Tovább

A láthatatlan ragadozó | A vadmacska

A vadmacska megritkulásának elsődleges oka ugyanaz, ami sok más veszélyeztetett faj esetében is: az élőhelyek leromlása, eltűnése. Itt azonban fokozottan érvényes ez…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük