Magyar slágerlisták titkai | Azariah és a halál

magyar slágerlisták

Magyar slágerlisták titkai


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemezte a zenehallgatási szokásokat és a legnépszerűbb szerzemények dalszövegeit. A kutatásban a YouTube és a Spotify tavalyi toplistáit vetetták össze a hazai rádiók toplistáival.

A Spotify 2023-as előadói világranglistáján Taylor Swift óriási fölénnyel került az első helyre : dalait a felhasználók majdnem nyolcmilliárdszor játszották le. Az őt követő The Weeknd csupán harmadennyi lejátszással került a második helyre. Miley Cyrus Flowers című dala eközben egyértelműen az év legnépszerűbb zeneszámává vált. Mind a YouTube-on, mind a Spotifyon több mint másfél milliárdszor játszották le.


Magyarországon mindeközben

a magyar hallgatók körében már nem annyira a külföldi, sokkal inkább a magyar előadók népszerűek. Az ország “legkapósabb énekese”, Azahriah mintegy nyolcvanmillió lejátszással az országos előadói toplista első helyére jutott a Spotify-on, DESH-sel közös formációja pedig mintegy ötvenhatmillió lejátszással a második helyet is megszerezte. Őket követte az élen közel holtversenyben Ekhoe, Dzsúdló, majd Manuel – mintegy húszmillió lejátszással.

Azahriah a YouTube éves hazai toplistáján is közönségkedvenc lett összesen 311 millió megtekintéssel. Itt DESH 121 milliós nézettséggel a második, T. Danny pedig kilencvenmilliós lejátszással a harmadik helyre jutott fel. Azahriah Introvertált dala az ország legnépszerűbb slágere lett a Spotifyon, míg 3korty című slágere a YouTube-on nyerte el az első helyet.


2021-ben a Spotify országos listáján

még csak két magyar szám szerepelt a top 20-ban, ez az arány azonban 2023-ra megfordult. Már csak kettő sláger volt, amely nem a hazai kínálatból származott, de a legnépszerűbb húsz előadó közé is csupán kettő külföldi jutott be: Miley Cyrus és Eminem. Érdekesség, hogy Taylor Swift nem jutott be a magyarok húsz kedvenc előadója közé a Spotifyon. De a külföldi előadók közül is csupán a hatodik legnépszerűbb lett. Miley Cyrus azonban világsikerű slágerével a legnépszerűbb külföldi előadó lett.

Miről szólnak a szövegek?

A kiszorult angol nyelvű slágereket az itthoni művészek részben pótolták, több félig angol nyelvű dalt is szereztek, valamint sok külföldi kifejezést csempésztek a soraikba.

A hazai Spotify-toplista húsz legnépszerűbb számából hat kérdőjelezte meg az élet értelmét vagy utalt öngyilkosságra, halálra. Mind a hat előadója Azahriah volt, néha DESH-sel közösen.

Drogok tizennégy dalszövegben szerepeltek, alkohol pedig tízben. A hazai előadók “leginkább a marihuána használatát szőtték a soraikba”, míg “az alkohol inkább kiegészítő szerként jelent meg”. A toplistán tizennégy zenét “fűszereztek trágárságokkal”, mint a közlemény írja.

A legnépszerűbb szerzemények gyakori eleme volt a jólét, a bővelkedés, a költekezés, ez tizenöt dalban bukkant fel. Azon túl, hogy a pénz a gazdagságra utal, a dalokban ez a szabadság záloga, melynek segítségével bármi megvalósítható. A húsz sláger mindegyikében fő- vagy mellékelem volt az “én”, amely gyakran egészen komoly egocentrizmusról árulkodott. Nem volt olyan téma, melybe ne szőttek volna bele saját tapasztalatokat, érzéseket, cselekedeteket vagy vágyakat.


Lemaradtak a rádiók

Az online térben népszerű előadók közül a legtöbben nem értek el nagy sikereket a hagyományos médiában: a Spotify húsz legsikeresebb hazai előadója közül csupán kettő került be a rádiós top 20-ba: a Follow The Flow a harmadik, Azahriah pedig a huszadik helyre fért fel.

Ezzel szemben például Rúzsa Magdolna, a Halott Pénz, a Wellhello, Ákos, Charlie vagy a Honeybeast mind a rádiós top 20-ban végeztek, a Spotifyon azonban minimális sikereket értek el. Bár a rádiók megpróbálják követni a zenei ízlést, a trágár, destruktív dalszövegek vagy a saját célközönségük eltérő ízlése miatt előfordulhat, hogy bizonyos számokat nem tehetnek vagy nem tesznek közzé – bármennyire is kedveltek azok egyébként online.

A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy a magyarok jelentős része nem hallgat ráditó, ami különösen a fiatalabbakra jellemző. Ők inkább saját maguk látják el a műsorszerkesztők szerepét valamely online tartalomszolgáltató platformon, ebben pedig hosszú éveken át finomított algoritmusok segítik őket – közölte az NMHH.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több zene

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress


12 hozzászólás

 1. Kíváncsi lennék, hogy hogyan elemezték a dalszövegeket. Megkapták-e azokat leírva, vagy pedig a dalokat hallgatva elemeztek.

  Én ugyanis próbáltam megismerni Azahriáht: meghallgattam néhány számát a neten. Kíváncsi lettem volna arra is, hogy miről szólnak a számai, de sajnos nagyon sok esetben egyszerűen érthetetlen, amit énekel. Összemossa a szavakat, elnyeli a szavak végét, nem artikulál rendesen, stb. Lehet, hogy manapság nem is annyira fontos a szöveg? 🤔

  1. Author

   Szerintem leírva elemezték, élőben tényleg nem mindent érteni. Ha jobban beleásnád magad, szerintem bármelyik szöveget megtalálod a Google-ben. Én meg ahogy olvastam ezt a hírt, pont arra gondoltam, hogy lehet, hogy Azariah a szövegeivel fogja meg az embereket. Abszolút nem az én világom, nem az én ízlésem, és ami engem illet, én nem is értem az óriási népszerűségét. De van a csávóban valami keresetlen közvetlenség és őszinteség, valami elemi hitelesség, ami sok előadóból, meg sok emberből is hiányzik. Arra gyanakszom, hogy talán Taylor Swiftben is megvan ez, vagy legalábbis ezt kommunikálja, de az ő sikerében szerintem messze nagyobb szerepe van az okos marketingnek és a temérdek hirdetésnek, mint Azariah esetében. Szerintem ő tényleg valahogy a személyiségével fogja meg az embereket. Régen, amikor még nem volt ismert, Paul Street néven csinált Youtube-csatornát érdekes bűnügyi esetekről. Rendszeresen néztem, pedig nem beszélt és nem fogalmazott jól, de mégis érdekes volt. Valami miatt ott ragadtam.

   1. Én sem értem a nagy népszerűségének az okát, de szeretném érteni, ezért biztosan foglalkozom még vele. Meghallgatom majd a vele készült Friderikusz interjúkat is. Ez a Paul Street dolog új infó nekem, erről még nem hallottam. Köszi!

    Szóval biztosan fogok még nyomozni egy kicsit. 🙂

    1. Author

     Érdekes jelenség, az biztos. 🙂 Anyag pedig van bőven. 🙂 A konkrét személyek mellett meg az is érdekes jelenség szerintem, hogy maga a sztárkultusz ennyire gigantikus méreteket tud ölteni. Mármint régen is volt fanatizmus, rajongás, stadionokat megtöltő koncertek, de mintha ma mindez mindennél nagyobb volumenben zajlana.

     1. Igen, egyetértek! Igazad van. A Beatles koncerteken is elájultak a tini lányok régen, de ilyen akkor Magyarországon még pláne nem volt. Most pedig már nálunk is van. S ez a stadiont háromszor is megtöltő koncert a határokon túl sem gyakori, azt hiszem.

 2. Author

  Ilyet még talán maga Taylor Swift sem csinál. 🙂
  Biztos van a dologban valami mágia. 🙂

 3. Azahriah dalokat nem igazán hallgattam- bár láttam a híroldalakon mekkora sikere volt a 3x Arénás koncertjeivel. Megnéztem a Paul Street Youtube csatornáját(nem hallottam róla korábban) és csodák csodája ott ragadtam én is:-)))két régebbi videóját hallgattam meg az egyik, amiben elmondta , hogyan mobbingolta az osztályfőnöke kilencedikben. A hideg kirázott. Az biztos, a srác nagyon szuggesztív, valahogy ott tartja a figyelmet s az ember várja, hogy mi sül ki a gyors beszédből. Valamelyik férfi színész egy rövid videóban felolvasott egy dalszövegét- nos én nem igazán értettem a tartalmát pedig nagyon koncentráltam-mondhatni zseniális katyvasz:-)). Sosem szerettem ezt a stílust én sem, azt sem tudom ki az a Desh. Eminem rajongó sem leszek soha.
  Amúgy meg valahányszor bekapcsoltam a rádiót a népszerűbb zenei csatornák Miley Cyrus Flowers dalával kezdtek és zártak, piszokul meg lehet unni.
  Rúzsa Magdit régebben hallgattam de az Április c. dalánál leakadtam róla, az még szép volt. Valahogy a mai könnyűzene itthon nem tud olyan színvonalú lenni amit érdemes lenne követni és hallgatni. Ezért is tragikus, hogy az olyan csodás énekesnők mint Tompos Kátya meghalnak, vagy néhány éve Fábián Juli.
  Taylor Swiftnek gyönyörű hangja van. No de hol van a listákról Adele, vagy Lana del Rey? Vagy Pink stb.

  1. Author

   Ugye, hogy ott lehet ragadni? 🙂
   Ezek a katyvaszszövegek valahogy mindig mennek. Talán mert még mindig érdekesebbek, mint a kétbites sallalák. Bár azért valahol kiábrándító, hogy ennyi a választék. Az biztos, hogy jól lehet kamuzni a dalszövegekkel. A rap engem általában idegesít, ezeket a slágereket meg nagyon unalmasnak találom..

   1. A rap engem is idegesít.
    Van egy – ha jól emlékszem, Activia – reklám, amiben egy nő rap-elve mondja a szöveget. Görcsösen próbál ritmust adni a teljesen ritmustalan szövegnek. Szörnyű!!

  1. Juhúúúh- valóban “magyar ember szavaljon szép magyar szöveget”:-))))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük