A hó fogságában rekedtek a déli szomszédaink

Golija Planina, Plesin, Szerbia

A hó fogságában rekedtek a déli szomszédaink


Akárcsak az Egyesült Államokban, úgy déli szomszédainknál is komoly fennakadásokat okoz a hó: Dalmáciában vasárnap óta a legmagasabb fokú, vörös riasztás van érvényben, a hó és a széllökések miatt a Zágráb és Dubrovnik közötti autópálya több szakaszát is teljesen lezárták a forgalom előtt. A Gospic csomópont és a Sveti Rok alagút közötti szakaszon például vasárnap több mint hetven centiméter hó esett rövid idő alatt.

De így is sokan a hó fogságában rekedtek, több autós ugyanis – a tiltás ellenére – felhajtott a lezárt autópályaszakaszokra.

A csomópontokhoz közeli városokban átmeneti szállásokat nyitottak, ahol ételt és meleg italt is kapnak az utasok.


A havazás mellett ugyanakkor a szél is megnehezítette az autósok dolgát, melynek sebessége helyenként elérte az óránkénti 150 kilométert.

A tengerparton hidakat kellett lezárni az orkánerejű széllökések miatt.

Közép-Horvátországban, Lika-Zengg megyében és a Gorski Kotar (Hegyvidék) nevű régióban továbbra is havazik, és a Zágrábot a tengermellékkel összekötő

A1-es autópálya több szakasza még mindig zárva tart a forgalom előtt Fiume (Rijeka) és Split irányában is.

A hatóságok arra kérnek mindenkit, ha csak tehetik, ne induljanak útnak.


Eközben Boszniában

Szerbiában sem könnyű a helyzet

Az ország középső és nyugati részén szintén fennakadásokat okoz a vasárnap kezdődött havazás. A nehéz, vizes hó faágakat tört le, elektromos vezetékeket szakított el, és lassítja, illetve ellehetetleníti a közlekedést főleg a Zlatibor-hegység térségében, ahol vasárnap körülbelül negyven centiméter hó esett. A térség iskoláiban hétfőre hószünetet rendeltek el.

A hókotrók egész éjszaka az utak megtisztításán dolgoztak, és a küzdelem továbbra is folyik, a hóesés ugyanis még mindig nem állt el teljesen. Narancssárga riasztás van érvényben a térségben.

Az áramkimaradás miatt a Belgrád-Bar vasútvonal egyes szakaszain órákig szünetelt a forgalom, más szakaszokon még most sem járnak a vonatok.


Forrás: MTI, kép: Unsplash

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük