Han Kang dél-koreai író kapja az irodalmi Nobel-díjat

han kang nobel

Han Kang dél-koreai író kapja az irodalmi Nobel-díjat


Han Kang dél-koreai írónőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

A zsűri a szerző “intenzív költői prózáját” dicsérte, amely “szembesít a történelmi traumákkal és rávilágít az emberi élet törékenységére” – mondta a szerzőt bemutatva Mats Malm, a Svéd Akadémia titkára.

Han Kang első dél-koreai íróként nyerte el az irodalmi Nobel-díjat.

Az 1970-ben született írónő a díjjal 11 millió svéd koronát (388 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

A szerzőnek magyarul két könyve kapható, a Növényevő című, 2007-es regénye, amelyért 2016-ban Booker-díjat kapott. Ezután fordították le magyarra a művet, amely egy nő radikális, kafkai átváltozásáról szól, miután felhagy a húsevéssel. A másik könyv, a Nemes teremtmények 1980 májusában játszódik, ahol Dél-Koreában a diktatúra ellen tüntetnek a diákok. A hatalom válaszul bejelenti a szükségállapotot, kivezényli a hadsereget, és a katonák meggyilkolnak több száz fiatalt. A diákok, köztük tizennégy-tizenöt éves gimnazisták gyűjtik össze a harcokban elesett társaik holttestét, hogy azonosíthassák és eltemethessék őket. Ebből a tragédiából bomlik ki az áldozatok és a gyászoló túlélők története.

Tavaly norvég szerző kapta az irodalmi Nobelt.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük