10 zsír új virágos növény a birtokon 2023-ban

10 zsír új virágos növény a birtokon 2023-ban


Ma már nehéz új növényfajra bukkanni a birtokon. Egyre nehezebb, hisz egyre inkább ismert minden itt élő növényfaj, de azért hihetetlen meglepetések érhetnek még mindig. Egyébként pedig nemcsak természetvédelmi szempontú élőhelyátalakítással, élőhelykezeléssel, hanem telepítéssel is segíthetem – és segítem is! – a fajgazdagság mielőbbi látványos javulását.

Valóban látványos eredményeket értem el az utóbbi években, különösen 2023-ban.

Annak ellenére, hogy 2023. április másodikán teljesen padlóra küldött egy infarktus. Nem akartam már ezt ismét említeni, de ha virágokról van szó, mégis muszáj. A virágok többségét az előző évek, kiemelten a 2022-es év munkáinak köszönhetem, például a mézelő zónák telepítésének. Ezek sikere terápiás jelentőségű volt 2023 április-májusában, amikor épp csak lábadoztam. Irgalmatlan virágözönök közepén sétálgathattam, és ez bizakodással töltött el.

Ugyanakkor sétáim, fotózásaim során

 • egyrészt még mindig belebotlottam pompás-virágos növényfajokba,
 • másrészt sikeresen telepítettem be új fajokat.

Most, hogy véget ér a vegetációs időszak és talán már hiányzik is a szemnek némi vadvirág, megmutatok 10 vadonatúj virágos növényt. Az új növényfajok listája ennél természetesen jóval hosszabb, bár igazán látványos új virágos növényfaj nem sok van az alábbi fajokon kívül.

Nagyvonalakban a virágzás sorrendjét követve, az alábbi fajokat ünnepelhettük

új virágként a birtokon 2023-ban.


A Nagykarám és a virágzó Őskökkényes 2023 tavaszán. A turbó ápolt rét valójában milliónyi ősszel vetett “virágpalantát” rejt. Jól látszik a mézelő zóna is. | Fotó: Centauri

1. | Odvas keltike | Rendkívül fontos faj, melyről egészen 2023 április végéig azt hittem, hogy kénytelen leszek a környék erdeiből betelepíteni. Rokona az ujjas keltike három helyen is előfordul a birtokon, egyrészt jelentősebb számban (200 tő) az Akácosban, kisebb elszigetelt állománya nő az Őskökényesen belül (a Mohoson 50 tő), szórványosan pedig előfordul a Nagypatak mentén, de leginkább a patak túloldalán. Az ujjas keltike azonban tapasztalataim szerint kevésbé nektárdús, kevésbé illatos, virága kevésbé húsos. Virágai sem kétszínűek, mint az odvas keltikéé. Az odvas keltike a környéki erdőkben néhol tömeges, és kora tavasszal bódító illatot áraszt, és a koratavaszi rovarok talán legfontosabb élelemforrása.

Kék fadongók, hajnalpír lepkék, poszméhek és méhek millió szám rajzanak az ilyen erdőkben, ahová tavasszal még besüt a nap. Az ujjas keltike természetes betelepülése azt jelezte a számomra, hogy az odvas is jól érezné magát, s idővel jelentős állományt lehetne kialakítani az Akácosban, az égeresekben és a patakpartokon. Meg is hoztam az első töveket telepítésre, amikor ráleletem egy kisebb odvas keltike állományra az Akácos északi aljában (80-100 tő). Így telepítés nélkül is felkerülhetett a birtok fajlistájára.


Odvas keltike | Fotó: Centauri
Odvas keltike szőnyege egy közeli erdőben, a birtoktól légvonalban 600-700 méterre. Ez valóságos Kánaán. Ez lenne a cél itthon is néhány év alatt. | Fotó: Centauri

2. | Szártalan kankalin | 2023-ban virágzott először 4 tő a Kisrét déli szélében. A környéken sok helyen gyakori ez a védett növény, de hozzám nem természetes úton települt be. Egy útépítés elől menekítettem ki őket tavaly, de nem lehettem benne biztos, hogy megmaradnak. Idén aztán koratavasszal teljes szépségükben virágoztak.

Annyira örültem nekik, hogy még videót is készítettem róluk. Nem mellesleg apám kedvenc virágairól van szó. Bár védett, mégis kapható kereskedelmi forgalomban is, így mindenképp jelentősen szeretném növelni az állományát. Elsősorban azért, mert rendkívül korai virágzásával egy olyan lepkefajnak nyújt lehetőséget, ami jelenleg ritka a birtokon. A legkorábban ébredő lepkefaj a citromlepke csak az ilyen korán induló virágokra számíthat, a kankalinfélékre kiemelten. Talán az sem véletlen, hogy a citromlepke épp oly sárga, mint egy szártalan vagy tavaszi kankalin. Pár év alatt jó lenne több száz tőre emelni a kankalinállományt.


3. | Sáfrány | Hosszú évek után 2023-ban ismét virított két helyen sáfrány (Körülbelül ugyanazon a fertályon, ahol a szártalan kankalin). Korábban az Angolkertben 5-15 tő virágzott tavaszonként, de mivel akkoriban még emuk éltek az udvarban, azok pedig miden korai virágot akkurátusan lecsipegettek, egy idő után a sáfrányok kivesztek a kertből. Őket az infarktus miatt megkésve, de 2023 tavaszán telepítettem, s legnagyobb örömömre, mégis virágoztak. Újabb telepítéseket mindenképp szeretnék 2023/24-ben is. Több száz tő kellene, elsősorban a Kisrét és az Angolkert területén.


Ludak és pónik legelése se kedvezett az Angolkert virágainak. 20 év alatt azonban lassan mindenki kiöregedett, ma már nincsenek legelő állatok az Angolkertben, így most ismét lehetőség van virágos növények visszatelepítésére. | Fotó: Centauri

4. | Berki szellőrózsa | A környékbeli erdők egyik legszebb és legjellegzetesebb koratavaszi virága. Már tavaly is szerettem volna telepíteni, de az idén, az Akácos közepén, egy kis földkúpon, meglehetősen eldugott helyen váratlanul belebotlottam 10-12 tőbe. Így 2023-ban nem is hoztam töveket, egyszerűen csak örültem, hogy mégis van a birtokon berki szellőrózsa, még ha csak mutatóban is. A cél itt is tekintélyes, szinte zárt, több száz, esetleg több ezer tőből álló állomány kialakítása. A természetes betelepülés azt jelzi, a terület alkalmas egy jelentős állomány kialakítására.


Sokfelé él együtt a keltikékkel, így ahol keltike van, ott valószínűleg ő is megtalálja a helyét. | Fotó: Centauri

5. | Bogláros szellőrózsa | Régi nagy kedvencem a bogláros szellőrózsa, ami a berki szellőrózsa párja, csak sárga. Gyakori a környéken, bár körülbelül 95 százalékkal kevesebb van, mint berki szellőrózsa. Minthogy belőle az idén sem találtam, remek jó töveket, még inkább telepeket hoztam át hatalmas talajtéglákkal az Északi-Égeres szélébe.

Azért merem felvenni az új fajok közé, mert kiültetés után sem hervadtak meg, pompásan virágoztak egészen addig, mint a környékbeli erdőkben a társaik. Nagyon meglepne, ha nem hajtana és virágozna 2024-ben. A betelepített 4-5 tő csak egy kis állomány startpontja lehet, ezért hozni kell még belőle, amennyit csak bírok, amennyit csak lehet.


Elől berki szellőrózsa, mögötte (mintha gólyahír lenne) a sárga bogláros szellőrózsa. | Fotó: Centauri
Nemcsak bogláros szellőrózsa érkezik az Akácoshoz és az Égeresekbe, hanem honos fafajok csemetéi, telepítési terv, és öntözéshez víz is. | 2023.03. | Fotó: Centauri

6. | Nárcisz, a nagy visszatérő | Volt már az udvarban, de mindig csak 2-3 tő, és azok is eltűntek jó pár éve ugyanabból az okból, mint a sáfrányok, vagyis az emuk addig-addig ették őket, mígnem többé már nem virágzott egy sem. Szintén az idén telepítettem vissza őket, 5-6 tő virágzott. A nárciszok állományát is szeretném jelentősen megemelni. A szártalan kankalinhoz hasonlóan a koratavasszal induló rovaroknak és citromlepkéknek jelenthet segítséget.

És persze a hosszú és szürke telekbe belefáradt tekintetnek.


Bő évtizednyi szünet után az első nárcisz az Angolkertben a liliomfa tövében. | Fotó: Centauri

7. | Bíborhere, a bombasiker | Igaz, kultúrnövény, de két okból is megérdemli, hogy itt legyen az új virágos növények között. Fantasztikus teljesítményt nyújtott, és oly sok kísérletezés után végre pozitív tapasztalatot szereztem arról, hogyan lehet jelentős mézelő zónákat kialakítani olcsón és a terület feltörése (szántás) nélkül. Sosem fogom elfelejteni, hogy amikor kijöttem az infarktus után a klórházból és bekanyarodtunk a Kisrét és a Hospoda közé, az első amit megláttam, az első bíborherevirágok voltak.

Amit aztán virágözön követett

a Nagykarámon, az Angolkertben, a Kisréten, a Hospodán, az Őskökényes szélében, a Kislejtő két oldalán, a Nagyvadföld felső határán, de még a Nagyvadföld alsó harmadában is. Ráadásul áprilistól júniusig virágzott, volt, ahol tovább is (a tavaszi felülvetésből származó állományok például a Nagyvadföldön). Imádták a méhek, és bizonyos lepkefajok. A leghálásabb mézelő faj alighanem.


Közönséges szénalepke bíborherén. | Fotó: Centauri
Bogáncslepke bíborherén – ezrével készültek az efféle fotók és videók a bíborhere virágzásáról bő két hónapon át, úgy, hogy a nagyvadak (főként a szarvasok) erőteljes legelése vissza is vetette a virágzást. | Fotó: Centauri

8. | Medvehagyma | A medvehagyma 2023 meglepetése, minthogy éveken át kísérleteztem a betelepítésével az Akácosban, de nem tudok róla, hogy sikerrel jártam volna. Viszont az Angolkertben a nagy tujakörben 2023 tavaszán megjelent 3-4 virágzó tő. Nem valószínű, hogy természetes úton kerültek be, minthogy a környéken nincs medvehagyma (bár alkalmas lehet a környék a számára), inkább az történhetett, hogy a faültetések, és mindenféle telepítések során akaratlanul hoztam be valahonnan.

A medvehagymából persze szeretnék egyszer akkora állományt, ami tavasszal lehetővé teszi egy jó adag pesztó elkészítését is, erre pedig 4 tő távolról sem alkalmas, ezért tovább kell erőltetni a betelepítését, akár „ipari” mennyiségben is, hisz lám: megél itt! Mondjuk ezt sejtettem eddig is. A patakpart ideális élőhelynek tűnik a számára.


Nem hittem a szememnek: medvehagyma virágzott az Angolkertben! | Fotó: Centauri

9. | Borkóró | A borkóró az egyik leglátványosabb találat a Nagysásréten. Mindössze két tő fehérlett a nádas szélében, de körötte valóságos sorvarfelhő gyűlt egybe. Rendkívül illatos és jelentős rovartanyának tűnt. Olyan helyen nőtt mindkét tő, amit 2023-ig nem kaszáltam.

Ez a lapban alapvetően egy sásrét, amit azonban elnyom a kanadai aranyvessző. A nyár végén, bőven a borküóró elvirágzása után most először kaszálásra került ez a terület is, s a tervek szerint a jövőben kaszálóként kezelem. Ettől remélhetem azt is, hogy talán a borkórónak is kedvez, és talán más, eddig elnyomott növényfajoknak is.


Nagysásréten egyetlen tő. | Fotó: Centauri

10. | Mezei aszat | Akad néhány növényfaj, ami érthetetlen módon eddig nem volt jelen a birtokon, holott általában ott vannak mindenütt. Ilyen a mezei aszat. 2023-ban jelent meg először, és szép nagy csokrokban virágzott az Angolkert nyugati kerítése mellett és a Nagykarám területén több helyen, többnyire boglyák közelében.

A rovarvilág majd megbolondult értük.

Kiváltképp jó volt látni, hogy a birtok egyik legszebb lepkefaja, a pókhálós lepke szinte odaragad. Heteken át biztos lehettem abban, hogy a korábban oly hőn áhított és nehezen megtalált lepkefajt biztosan megtalálom: ha süt a nap, meleg van, elég csak elsétálnom a legközelebbi mezei aszatig. Van is róluk annyi felvételem, hogy nem győzöm őket selejtezni. A lepkék mellett a méhek és tőrösdarazsak is imádták. Kíméltem is őket, és az összes eldobhatta kényelmesen, ráérősen a bolyhait. Összesen körülbelül 20-25 tő kényeztetett itt embert s lepkét 2023-ban.                     


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több Kert és vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több virág

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Valódi alien a világ legnagyobb virága

  Amilyen nagy, sok szempontból éppolyan kellemetlen a legnagyobb virág a világon, amely felülír mindent azokból az idilli érzésekből, amit a virágokhoz társítunk…Tovább

  7 hozzászólás

  1. Imádom a medvehagymát!
   Idén tavasszal az egyik kirándulásunkról sikerült nagy mennyiségű saját szedésű medvehagymát hozni. Már minden általam addig ismert módon felhasználtam, de még mindig volt belőle jócskán. Akkor gondoltam egyet, és életemben először csináltam belőle pesztót. (Recept a netről.) Egy ideig a hűtőben pihent, míg egyszer aztán pesztós tésztát készítettem vele. Szintén életemben először, de biztosan nem utoljára, mert isteni finom lett.
   Feltétlenül próbáld majd ki! Szerintem nem bánod meg, és fogunk vele majd találkozni itt a gasztro rovatban.

  2. Csodaszép virágaid voltak, vannak és lesznek, remélem!

  3. Szem és lélekgyönyörködtető🥰
   Életemben nem hallott virágok nevei,
   csodálatosak.
   A medvehagyma és nárcisz ami nálam
   is megtalálható.🙂
   Legyen szép hetünk!Minden jókat!
   🌞🌺🍂🌸🌲🌼🌳

  4. Imádom a vadvirágokat.Közöttük nőttem fel a Rábaközben.Ahol most élek megismerkedhettem a hegy- és dombvidéki fajokkal is.Gazdag virágzás volt az idén.Felfedeztem egy tő új fajt is,a sokvirágú habszegfűt.Nekem legalábbis új volt.

  5. Mennyi szépség. A kedvencem a fehér szellőrózsa és a kankalin. Anyukámnak a kertjében a szellőrózsa együtt virágzott a kék meténggel, csodaszépek voltak. A többi virág is ott volt a kertjében, volt ami csak úgy nőtt, volt amit telepített. Az idén tavasszal a legváratlanabb helyen kibújtak a tőzikéi is. A z állataid hova lettek? Elöregedtek és elhulltak? Gyönyörűek a lepkés képek, meg a bíborhere is.

  6. Csodásak a lepkefotók és az őket odacsalogató vadvirágaid . Legyen sok örömöd bennük. Meggyőződésem,hogy a felépülésed időszakában ez a kíméletes felfedező munka sokat jelentett.

   1. Author

    Ez így van, pontosan!

    Úgy tűnik, pár nap, és megint lesznek új virágos növényfajok! Már bújik kifelé ez meg az, ami újnak tűnik, és nagyon látványosnak!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük