A xilit mellékhatásai | Ezért nem egészséges a nyírfacukor

xilit mellékhatásai

A xilit mellékhatásai


Az édesszájúság az egyik leggyakrabban említett bizonyíték arra, hogy az evolúció lemaradt az ember életkörülményeinek változása, egyszóval a civilizáció mögött. Ma már tonnaszám elérhető az édesség, az ember étvágyának pedig nem szab elég hatékonyan gátat a szervezet, ami gyakran elhízáshoz vezet. Nem csoda, hogy sorra érkeznek az újabb és újabb mesterséges édesítőszerek, melyek következmények nélküli “bűnözést” ígérnek.

Ezekről az anyagokra azonban sorra derül ki, hogyha elhízást nem is, más egészségügyi problémákat okoznak. Pedig a xilit nevű cukoralkohol vagyis nyírfacukor eddig biztonságosnak tűnt. A Wikipedia szerint ésszerű fogyasztása a legtöbb embernél nem jár komoly egészségügyi kockázatokkal, így az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nem is szabott napi beviteli határt a xilitnek. Ugyanakkor a hashajtó hatása miatt megtiltották az üdítőitalokban történő használatát, amelyekbe nagyobb mennyiségre volna szükség belőle.

Most azonban fény derült

a xilit egy sötét titkára. Jelesül arra, hogy fokozza a véralvadást, így hozzájárulhat az infarktus és a stroke kialakulásához.

Az ohiói Cleveland Klinikán még tavaly állapították meg, hogy az eritrit növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezután kíváncsiak lettek arra is, hogy a xilit hatással lehet-e a szív egészségére. Ehhez 3306 felnőtt bevonásával végeztek kutatást az Egyesült Államokban és Európában.

Hároméves követési időszak során vett vérminták alapján azt találták, hogy akiknek a vérében a legtöbb xilit volt, azoknak mintegy harmada kapott nagyobb valószínűséggel kapott szívrohamot vagy szélütést.

Ezután tüzetesebben, laboratóriumban és egereken is megvizsgálták, hogyan hat a xilit a vérlemezkékre. Az emberi vérlemezkék hajlamosabbak voltak az alvadásra, ha xilittel kezelték őket, mintha sóoldattal, és az egerek vénáiban is lényegesen gyorsabban képződtek vérrögök a xilit injekciót követően.

Végül tíz embernél követték nyomon a vérlemezkék viselkedését, miután xilittel édesített vizet ittak. Fél óra múlva minden, a véralvadási hajlamot mutató értékük megnőtt.

Mint a kutatás vezetője,

Stanley Hazen elmondta, ez a vizsgálat is azt mutatja, hogy sürgősen vizsgálni kell a cukoralkoholokat és a mesterséges édesítőszereket. Ez nem azt jelenti, hogy ki kell dobnunk például a fogkrémet, ha xilit van benne, de tisztában kell lennünk azzal, hogy ha nagy mennyiségben fogyasztunk xilitet, növelhetjük a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Az eritrittel kapcsolatos korábbi eredményekkel együtt mindez felhívja a figyelmet arra, hogy szisztematikus vizsgálatra van szükség a mesterséges édesítőszerek szív- és érrendszeri hatásaival kapcsolatban.

A xilit az utóbbi években futott fel igazán, mint „alacsony szénhidráttartalmú”, „természetes” és „ketobarát” édesítőszer. Kisebb mennyiségben természetes módon is megtalálható egyes gyümölcsökben és zöldségekben, de növényi anyagokból kémiai reakciókkal mesterségesen is előállítható. A bolti forgalomban ez utóbbi változatok kaphatók.

Forrás: New Scientist, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Olcsóbbak idén a gyümölcsök

Bizonyára a kedvező időjárásnak is betudható, hogy olcsóbbak lettek az idénygyümölcsök tavalyhoz képest. Ráadásul a zöldségek nagy része sem drágult…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük