A meccs hőse | futball sci-fi és novella

A meccs hőse | futball sci-fi és novella


novella


“De hogy az istenben lehet a végeredmény 8:1, ha egyszer a hatodik percben már vezetünk? Szakértők állították, hogy ha megszerezzük a vezetést, nő az önbizalom is.”

– Urak!

Tíz éve próbáljuk helyrebillenteni nemzetünk kizökkent történelmét. Ez idő alatt temérdek pénzt áldoztunk Önökre, nyomatékosan kérem tehát, hogy huszonnégy órán belül jelöljék meg, ki legyen a meccs hőse. Csak annyit kérünk, mint eddig, de elég a képletekből. Be kell látniuk, hogy a támogatóink jogosan szállnak ki a projectből, ha egyszer tíz év után sem lehetnek biztosak az eredményben. Nem huhogásképp, de a helyzet fokozódik, az áramszolgáltatás akadozik, s jobb, ha tőlem tudják: heteken belül összeomolhat. Akkor aztán lukas lavórt sem érnek az időgépeink. Tehát.

Tudjuk, hogy épp kétszáz éve, 2016. 06. 26-án siklott félre minden. Hát akkor legyen merszük és jelöljék ki végre, hol nyúljunk bele a múltba! – így a Magyar Belga Bizottság elnöke.

Az illegalitásban működő team tagjai közül a „Dzsudzsák” fedőnevű múltkutató áll fel elsőnek.

– Elnök úr! Értjük a türelmetlenségét, de épp az a gond, hogy talán az alapfelvetésünk hibás, hisz futballista eleink igenis helytálltak, derekasan küzdöttek, s a későbbiekről nem feltétlenül tehetnek.

– Az életbe! – pattan fel az elnök a székből, ahová épp az imént méltóztatott leülni. – De hisz tudjuk: hiába várták, hogy az EB szereplésünk a vereség ellenére is az avarok felemelkedését szolgálja majd, visszazuhantunk az össznépi depresszióba, minek következményeként hetven évvel később Avarhon protekturátussá züllött!

Azért fizetjük magukat, hogy ennek tudatában fordítsák meg végre azt a meccset! Stimmt? Nincs többé kifogás. Halljam! Mire jutottak a Kleinheisler-változattal?

– Elnök úr!

Bár az idevonatkozó irodalom leggyakrabban Kleinheisler combizom-húzódásával magyarázza a vereséget, de számításaink szerint Kleinheisler részvételével is 3:0.
– És a Lovrencsics-verzió a hatodik percben?
– Az sajnos még rosszabb.
– Mennyi?
– 8:1-es vereség.
– A becsületgólnak sincs pozitív hatása?
– Nincs. A sajtó következetesen a 2013-as holland-magyar mérkőzéssel állítja párhuzamba.
– De hogy az istenben lehet a végeredmény 8:1, ha egyszer a hatodik percben már vezetünk? Szakértők állították, hogy ha megszerezzük a vezetést, nő az önbizalom is.

– Igaz – veti közbe a csoport pszichológusa, fedőnevén Storck –, csak épp ez esetben az önbizalom átlendül vakmerőségbe. További gond, hogy a 9. percben elered az eső.
– Mit mond? Eső?… És? Ki nem szarja le?
– Az a helyzet, ha nem módosítjuk tovább az első félidőt, akkor az eső miatt Király kétszer is elcsúszik, és nem védi ki a 15. percben De Bruyne lövését, és a 30. perc viszonylag könnyen védhető fejesét sem. Ez az eredeti meccshez képest is plusz két gól csak az első félidőben.
– És hogy a francba eshet az eső a magyar-belga EB-mecccsen? – kérdezi az elnök.
Pillangóhatás.
– Hogy az a… És nem lehet kiküszöbölni?
– Elvileg igen, de az újabb teszteket igényel.
– Jó, hagyjuk. Próbálkoztak a belgákkal is?
– Természetesen – feleli „Gera”, a csoportvezető. – Szintén az első Lovrencsics-verzió esetében. Próbáltuk, hogy Lovrencsics lövésének pontosítása helyett a belga kapus meccs előtti estéjét manipuláljuk.

– Pontosabban?

– Courtois ásványvizébe Ginát kever egy huszonnyolc éves gall prostituált.
– Miért épp huszonnyolc éves?
– Mással nem működött.
– Értem. Folytassa.
– Courtois a mérkőzés előestéjén elfogyaszt két Bloody Maryt, egy pohár száraz pezsgőt és egy korsó Heinekent is, ezért másnap Lovrencsics lövését képtelen megállítani.
– Végeredmény?
– 6:2 a belgáknak.
– A francba. Az sem elég. De végül is jobb, mint a 8:1 vagy a 4:0.
– Igen, csak van itt még egy bökkenő. A 6:2-es Courtois-verzió végkimenetele két terrortámadás az EB utolsó napján.
– Tudom: pillangóhatás. De kit érdekel?
– Elnök úr! Fölösleges áldozat, hisz Avarhont a 6:2 se menti meg.
– És mi a helyzet a tömeglélektannal? Például a kommentekkel?
– Vizsgáltuk annak lehetőségét, hogy a meccs után ne legyenek gyalázkodások, csak össznépi ünneplés, de hiába. A 2016-os megosztottság megszűntetését akkor sem érhetjük el, ha az ősrobbanásig megyünk vissza.

– Remek. Uraim!

Önök szerint létezik olyan forgatókönyv, ahol mi nyerhetünk?

– Eddig egy ilyet találtunk.
– Miért nem ezzel kezdték?
– Későn jöttünk rá, mivel ez egy paradox természetű módosítás. E szerint a második gólt jóval korábban, a 46. percben kapjuk.
– Arra gondolnak, mikor Hazard léc alá tartott bombalövését Király védte?
– Igen, arra.
– Azt én sem adnám szívesen.
– Ha mégis lemondunk a 46. perc sikeréről, Király leordítja a többieket, azok hamar észbe kapnak, így a 48. percben 2:1 az állás, az 54. percben pedig már egál.
– Végeredmény?
– 5:3 a javunkra.
– De hisz ez nagyszerű! Akkor Avarhon is fennmarad!
– Nem egészen.
– Ugye, nem azt akarják mondani, hogy megint az a rohadt pillangóhatás!
– Fájdalom, de igen.
– Következmény?
– Harmadik világháború.

– Világháború? Ugye, most viccel!

– Sajnos nem. A gól pillanatában két belga szurkoló örömében összefejel, az egyiket kórházba viszik, de mivel az a mentőben is szurkol, megzavarja a sofőrt, a muszlim negyedben elütnek egy fiatalembert, a negyedben lázongás tör ki, a lázongás hírére menekültek törik át a kelet-európai kerítéseket, Törökország újabb menekülthullámot enged tovább, a NATO viszonya megromlik Törökországgal, a törökök benyomulnak Irakba, Irán ellenoffenzívát indít, az USA bombázza Iránt, lelőnek véletlenül két orosz gépet, az oroszok véletlenül egy brit kémrepülőt, az ISIS öt utasszállítót…

– Elég!… Mi megússzuk?

– Sajnos nem.
– Csak azért mert Király gólt kap a 46. percben? Megáll az ész. Már ne is haragudjanak, urak! Gyűlölöm a tudományukat… Jó, lapozzunk! Nincs valami köztes megoldás? Nézzük a döntetlen-variációkat!
– Van pár.
– Olyan is, ami után a nemzet fennmarad?
– Olyan is.
– Remek. Halljam!

– Ez esetben már a portugál-magyar meccset is módosítani kell 1:1-re.

Kevésbé látványos mérkőzés, mint az eredeti, de továbbjutunk és…
– Elég a részletekből! Pillangóhatás?
– Nehéz ezt kimondani, magunk se értjük, miért, de… Ön nem születik meg.
– Én? Miért pont én?
– Nem tudjuk.
– Létezik olyan variáns, amelyben mondjuk Önök közül nem születik meg valaki?
– Sajnos nem.
– Értem… Akkor marad a 4:0.


Illusztrációk: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több foci / novella

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

10 hozzászólás

 1. Köszi!!! 🙂 🙂
  Ez nálam még mindig nagy kedvenc!!
  Ki gondolta volna akkor, 2016-ban, hogy nyolc év múlva újra aktuális lesz! Majdnem egy az egyben. Csak pár helyen kellene változtatni rajta, pl. a nevek miatt. 🙂

 2. Köszi, hogy feltetted a nyolcadik évfordulóra, megunhatatlan, imádom!

 3. Hatalmas! 🙂 Így már érthető, miért nem jutunk tovább sosem.

 4. Vessetek meg én ebből semmit nem értek. Igaz soha életemben nem néztem végig egy meccset sem- ja nem is, mert gimis koromban egy építő-iparis srác, a ZTE egyik meccsére hívott randira, azt hősiesen végig ordítottam, de gőzöm sem volt miért.-))))

   1. Nagy zakó :-)))Most aztán mi lesz a rengeteg hatalmas nagyképernyős TV- vel, amit itt a városban is a kvházak teraszára kitettek, meg óriási sörsátort építettek hozzá a szurkolóknak.

    1. Szerintem a magyarok már hozzászoktak, hogy legyen egy jó “back-up” csapatuk, akinek szerencsés esetben a döntőig drukkolhatnak. Egy B-terv. 🙂 Akinek a győzelme nem idéz elő mindenféle balszerencsés pillangóhatásokat (vagy egyelőre csak nem tudni róla). A kárörvendőbb típusok pedig azokat a csapatokat tartják számon, aki ellen lehet szurkolni, mint a portugálok, akik “kiejtették” a magyarokat. Egyébként mostantól egyre izgalmasabbak a meccsek, szóval szerintem meg fognak telni azok a teraszok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük