Ég veletek, füstölt ízek!

füstölt

Ég veletek, füstölt ízek!


Míg régen a füstölt ízt kizárólag füstöléssel lehetett elérni, ma már ezt füstölt ízű fűszerekkel, azaz füstaromákkal is meg lehet tenni. Így számos, különféle ételeknek egyszerűen lehet füstölt ízt kölcsönözni, például leveseknek, szószoknak vagy akár édességeknek is. A füstaromák gyártása során a fát pirolízisnek vetik alá, vagyis hő segítségével bontják le kémiailag. Az így keletkező aroma azonban a legkevésbé sem egészséges, ahogyan arról már régóta lehet hallani.

2023 novemberében azonban ez hivatalos állásponttá is vált az Unióban, miután az Élelmiszerbiztonsági Hatóság úgy találta, hogy mind a nyolcféle füstaroma, amelynek engedélye meghosszabbításra várt, rákkeltő, vagyis genotoxikus lehet. Azaz roncsolhatja a sejtek genetikai információját. Az Unió ezért szavazásra bocsátotta a kérdést, a tagállamok pedig amellé álltak, hogy ne hosszabbítsák meg az engedélyüket.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy rögtön eltűnnek a polcokról a füstaromával kezelt ételek, mert az egyes országoknak két évük van, hogy kivonják ezeket a forgalomból.

És mi a helyzet a hagyományos füstöléssel?

A kutatások szerint a hagyományos eljárás és a füstaroma egyaránt növelheti a rák kialakulásának a kockázatát. Egy vizsgálat szerint ugyanakkor a füstaroma kevesebb PAH-t (policiklusos aromás szénhidrogént) tartalmaz, mint a hagyományosan füstölt élelmiszerek. Ugyanakkor, miután a PAH rákkeltő hatása egyre köztudottabb lett, olyan füstölési technikákat fejlesztettek, amelyekkel csökkenthetik ezek mennyiségét az iparilag füstölt élelmiszerekben is. A WHO ajánlása szerint az ilyen élelmiszereket érdemes csak mértékkel fogyasztani.

Érdekes helyzetben találják magukat azok a gyártók, például az Unilever, melyek, mint mondják, a füstölés káros hatásai miatt álltak át a műfüstre. A legtöbb cég most valószínűleg alternatívák fejlesztésébe kezd, amelyekről talán újfent csak évtizedek múlva derül ki, hogy mennyire egészségesek.

Az EFSA nem olyan rég sokkal engedékenyebbnek bizonyult a glifozáttal szemben, mellyel kapcsolatban pedig szintén felmerült a rákkeltőség gyanúja.

Forrás: EFSA, Dutch News, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Sosem szerettem a füstölt ételeket. Nagyon helyes, hogy nem engedik az aromák használatát .
    Amikor patológát tanultunk harmad éven az orvosin, az akkori professzor azt mondta az egyik előadáson….” ha maga megy az úton és közben eszi a kiflijét, akkor a kipufogógázok füstjét is eszi, amiben aromás rákkeltő szénhidrogének vannak”- bevésődött egy éltre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük