Vizes élőhelyeket állítottak helyre a Dráva mentén

Dráva

Vizes élőhelyeket állítottak helyre a Dráva mentén


Vizes élőhelyeket állítottak helyre a Dráva mentén a WiseDrava LIFE projektben horvát és magyar partneri együttműködésben, amivel az egyre súlyosbodó problémákat sikerült hatékonyan kezelni – közölte a WWF Magyarország, a projekt vezetője szerdán az MTI-vel.

A 2018 óta tartó, és 2024 márciusában véget érő WiseDrava LIFE projektben a WWF Magyarország mellett részt vett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Hrvatske Vode horvát vízügyi kezelő és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. A projekt költségvetése 1,78 millió eurót tett ki.

A vízmegtartás a cél

A Dráva menti területek fokozatos száradása hosszú ideje nehézséget okoz mind a természetvédelemnek, mind a gazdálkodóknak. Így a talajvízszint csökkenése a Csurgó mellett található Lankóci-erdőben és az elmaradó nagyvizek a Dráva mellékágaiban. A WiseDrava LIFE projektben ezeket a negatív tendenciákat kezelték, amit megelőzött a problémák okainak feltárása és a megfelelő megoldási lehetőségek keresése. Ezek eredményeként minden esetben sikerült a leghatékonyabb beavatkozási pontokat kiválasztani.

A Lankóci-erdőben hat helyszínen készültek vízmegtartó műtárgyak, így átmenetileg több száz hektáron lehet visszatartani a lezúduló csapadékból származó vizet, ami várhatóan hozzájárul az erdő jó állapotának fennmaradásához is. Ezt segíti az itt tájidegen akácos állomány cseréje is. Az újonnan létrehozott leendő erdőt a telepített csemetékből fejlődő kocsányos tölgy, madárcseresznye és további őshonos kísérőfajok alkotják. Az erdő fiatalabb részeiben ötvenegy denevérodú és három feketególya-műfészket helyeztek el.


Javuló vízellátás

Helyreállították a Heresznye melletti mellékágat, a horvát és magyar területet is érintő munka eredményeképpen pedig javul a környező területek vízellátása, de a folyó medrébe visszajuttatott hordalék a Dráva hordalékháztartására is jótékony hatással van.

A folyó szabad folyását segítik elő a Felsőszentmárton és Vejti mellett magvalósult munkalátok, amelyek során korábban telepített, mára elavult folyamszabályozási kőműveket bontottak vissza. A beavatkozások eredményeként szintén javult az érintett mellékág és a Dráva parti részeinek vízellátása.

A projektben hangsúlyt fektettek arra is, hogy az eredményeket, és az árterek, folyók fontosságát a széles közönség is megismerje. A legkisebbek gyerektáborokban vehettek részt a Lankóci-erdőben és a Dráva partján, a középiskolások tematikus részvételi színházi előadásokba kapcsolódhattak be, az egyetemistáknak oktatási segédanyag készült, és terepgyakorlatokon ismerhették meg a WiseDrava LIFE projekt helyszíneit. Mindezek mellett megújult a Drávaszentesen található Dráva-kiállítás is.

Eközben egy másik nagy helyreállító projekt is zajlik a régióban, amely szintén érinti a Drávát.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több vizes élőhely

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Miért olyan fontosak a vizes élőhelyek?

Több mint ötven éve, 1971. február 2-án írták alá Ramsar városában a vizes élőhelyek védelméről szóló megállapodást, amely a legrégebbi, jelenleg is aktív természetvédelmi…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük