Újjáélesztik Európa Amazonasát

Mura Stájerország

Újjáélesztik Európa Amazonasát


2023 októberében elindult az új, EU által társfinanszírozott LIFE RESTORE for MDD projekt a Mura, Dráva és Duna mentén. Azon az összefüggő védett területen, ahol a világ első, öt országra kiterjedő UNESCO bioszféra-rezervátuma található.

Ausztria, Szlovénia, Horvátországa, Magyarország és Szerbia tizenhét intézménye a WWF Ausztria vezetésével dolgozik együtt. A cél a folyóvízi ökoszisztémák és ártéri erdők természeti állapotának helyreállítása az Európa Amazonasaként emlegetett területen.

A munkában természetvédelmi, vízügyi és erdészeti kezelő szervezetek és regionális közigazgatási szervek, valamint egyetemek és civil szervezetek vesznek részt.Ez az eddigi legnagyobb élőhely-helyreállítási projekt a régióban

A projekt keretében huszonkilenc folyómenti helyszínen végeznek élőhely-helyreállításokat. A cél 2472 hektár ártéri erdő kialakítása és állapotának javítása és 54 230 méternyi mellékág visszacsatolása.

Ennek érdekében különböző holtágrehabilitációs beavatkozásokat végeznek és 966 ezer köbméter hordalékot terítenek szét új kavics- és homokpadok létrehozására. Szélesítik a folyómedreket és természetes ligeterdőkké alakítják a nemesnyárültetvényeket.

Ezek az akciók értékes élőhelyeket biztosítanak a ritka hal- és madárfajoknak valamint egészségesebb és szárazságtűrőbb ártéri erdőket hoznak létre.Az ártéri erdő komplex élőhely, de nemcsak ezért fontos

A Mura, Dráva és Duna kiterjedt ártéri erdei az egész Duna-medencében a legnagyobbak. Menedéket nyújtanak a kontinentális Európa legnagyobb fészkelő rétisas-állományának, valamint a veszélyeztetett fekete gólyának is.

E folyók komplex ökoszisztémái kavics- és homokpadjaikkal, szigeteikkel, holtágaikkal és dús rétjeikkel hihetetlenül gazdag biodiverzitásnak adnak otthont, és évente több mint 250 ezer vándormadár megállóhelyeként is szolgálnak.

A jól megőrzött ártereknek kulcsszerepük van a tiszta ivóvíz biztosításában és a klímaváltozás következtében egyre növekvő árvizekkel szembeni védekezésben is. Sajnos a folyómedrek korábbi helytelen kezelése, az ártéri erdők túlzott használata és az inváziós fajok terjedése folyamatos fenyegetést jelent ezekre az ökoszisztémákra és az általuk támogatott közösségekre.A LIFE RESTORE for MDD projekt jó nemzetközi példa arra, hogy öt ország hogyan tud együtt dolgozni a kulcsfontosságú ökoszisztémák helyreállítása érdekében úgy, hogy a természet és az emberek is jól járjanak.

A hétszáz kilométeren, 930 ezer hektáron elterülő UNESCO bioszféra-rezervátum létrejötte fontos mérföldkő volt a határokon átnyúló természetvédelemben. A LIFE RESTORE for MDD projekt ezt az együttműködést szeretné a következő szintre emelni. Ezzel bizonyíthatja, hogy a nagy léptékű természet-helyreállítási kezdeményezések hatékony válaszokat adhatnak az élőhely-degradáció, a klímaváltozás vagy a biodiverzitás csökkenésének kihívásaira.

Az öt évig tartó projekt keretében a magyarországi folyószakaszokon összesen hét helyszínen valósítanak meg élőhely-helyreállítást. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartozó Mura-menti Tájvédelmi Körzetben és a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Forrás: WWF, képek: Pixabay, Pixabay, Wikimedia, Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több folyó

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több élőhely

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  3 hozzászólás

  1. Nagyon jó hír🥰 megvallom nem is gondoltam ilyesmikre amikor az udvarunkba a Muráról hoztak nagyméretű mosott kavicsot😥. Sokat jartunk a Muravidéken, a régi utakon, ami átment Muraszemenyén, Murarátkán, Letenyén, majd ment tovább Dobri felé. Olyan is volt, hogy Lovászinál eltévedtünk és Lendván kötöttünk ki😍. Akkor még minden bokorban állt egy katona, akárcsak az őrségi falvakban. Nagyon szép vidék.

  2. Ó, ennek nagyon örülök, remélem majd láthatom is! 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük