Rekord árvíz a Dráván

dráva árvíz 2023

Rekord árvíz a Dráván


Őrtilosnál, a Mura és a Dráva összefolyásánál 493 centiméterrel dőlt meg az 1972-es árvízszint-rekord hétfőn délben, amikor a korábbi legmagasabb vízállás (476 centiméter) felett tizenhét centiméterrel tetőzött a folyó.

A vízügyes szakembereknek hét olyan településnél kell segíteniük, amelyeket nem véd állami védvonal, valamint meg kell védeniük azt a harmincegy települést is a Dráva bal partján, amelyek a terhelt árvízvédelmi töltésen túl találhatók.


Az áradó Dráva Õrtilosnál 2023. augusztus 8-án. MTI/Katona Tibor

Drávaszabolcsnál a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával folytatódnak a felkészülési munkák, ott csütörtökön várható a tetőzés, az 1972-es 596 centiméteres rekordértéket megközelítő vagy akár el is érő vízállás mellett.

A Rába, a Mura, a Dráva és a Sajó mentén továbbra is folytatódnak a védekezési munkák, a vízügyes szakemberek az ország egész területéről érkeznek a folyók mellé az azonnali átcsoportosításoknak köszönhetően.

A tetőzések után ugyanakkor még fokozottabban kell figyelniük az árvízi jelenségekre, hiszen a mostani apadások szokatlanul lassúak.

A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél apad, a folyó most a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem veszélyeztet. A szántóföldi elöntések miatt pedig az alsó szakaszokon lassul majd az apadás. Győrnél a rakpart szintjét is megközelítheti a vízállás.


Csörötnek, 2023. augusztus 5. Az áradó Rába folyó Csörötneknél 2023. augusztus 5-én hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetõzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással másnap reggelre várták, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére volt szükség a folyószakaszon. MTI/Czeglédi Zsolt

A Mura Letenyénél hétfőn 15 órakor tetőzött 552 centiméterrel, ami este 23 óráig maradt fenn. Ez mindössze két centivel alacsonyabb a valaha mért legmagasabb vízállásnál. A tetőzést követően kedd délig közel harminc centit apadt a folyó.

A Sajó kedden Sajószentpéternél tetőzik, Sajópüspökinél pedig a hétfőn hajnali tetőzés óta már több mint egy métert csökkent a vízszint. Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok.

A folyók mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Azokhoz a településekhez, ahol a védelemvezető polgármester szükségesnek tartja, az OVF vízügyi műszaki irányítót biztosít a védekezési feladatok meghatározása és az erőforrások biztosítása érdekében.

Forrás és képek: MTI, címlapkép: MTI/Katona Tibor

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több áradás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Víz alá került Toszkána

  Eugenio Giani tartományi elnök szerint soha nem tapasztalták még, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi eső esett volna, a katasztrófa öt ember életét követelte… Tovább

  még több folyó

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Megérkezett Debrecenbe a Tisza vize

  A Civaqua-program most mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy véget ért az első üteme, melynek során új életre keltették a Debrecen nyugati részén fekvő Tócó-patak egy szakaszát…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük