A légszennyezés erősíti az antibiotikum-rezisztenciát

légszennyezés malajzia

A légszennyezés erősíti az antibiotikum-rezisztenciát


Egy csaknem húsz év adatait felölelő, több mint száz országot lefedő vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy ahogy világszerte erősödött a légszennyezettség, fokozódott az antibiotikum-rezisztencia is.

Az antibiotikum-rezisztencia becslések szerint mintegy 1,3 millió ember halálát okozza világszerte. Ezt az egészségügyi kockázatot elsősorban a fertőzések kezelésére alkalmazott készítmények túlzott és helytelen használata okozza, de a tanulmány szerint a problémát súlyosbítja a levegő erősödő szennyezettsége is.

Számszerűsítve: ha a PM2,5 szálló por koncentrációja tíz százalékkal nő a levegőben, az antibiotikum-rezisztencia 1,1 százalékkal emelkedik.

2018-ban mintegy 480 ezer ember idő előtti halálát okozhatta a légszennyezettséggel összefüggésben álló antibiotikum-rezisztencia. A vizsgálatban ugyanakkor arra nem tértek ki, hogy az összefüggésnek mi a pontos tudományos háttere.

Viszont megjegyezték, hogy a jelek szerint a szálló por tartalmazhat antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat, amelyek bejuthatnak a szervezetbe.

A légszennyezettség csökkentése hozzájárulhat az antibiotikum-rezisztencia visszaszorításához is, ha viszont nem javul a levegőminőség, akkor 2050-re az antibiotikum-rezisztencia világszerte további tizenhét százalékkal erősödhet.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több orvostudomány

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Újra nyitva a Rám-szakadék

  A Pilisi Parkerdő Zrt. még áprilisban zárta le a Rám-szakadékot sziklaomlás miatt. Az eltelt időt arra használták, hogy a kirándulók feje fölé nyúló szikláknál új,…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük