Vegán készételeket vizsgáltak, íme, az eredmények

vegán ételek

Vegán ételek mikroszkóp alatt


Házhoz szállított vegán készételeket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen tizenhárom készétel, öt pizza, öt hamburger és három snickers szelet került a Szupermenta asztalára tizenhárom vendéglátóhelyről.

Ezek közül nyolc hely csak vegán ételeket készít, ötben pedig állati eredetű összetevőket tartalmazó ételek is szerepelenk az étlapon.

Szállítódobozok

A teszt során a szakemberek megnézték a szállítóboxok tisztaságát. Hét box külső és belső felületéről vettek mintát, melyek laboratóriumi vizsgálata megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis egyik sem utalt szennyezettségre. A kiszállított ételek dobozáról vett tisztasági minták szintén nem mutattak ki mikrobiológiai szennyeződést.

Baktériumok

Néhány ételben azonban olyan kórokozókat mutattak ki, amelyek gyakran felelősek az ételmérgezésért: egy helyen koaguláz pozitív staphylococcusokat találtak, három esetben bacillus cereus, míg négy mintában coliform jelenlétét igazolták a laboratóriumi vizsgálatok során.


Az eredmények alapján a felügyelők az érintett vállalkozásoknál helyszíni ellenőrzést tartottak. A hat vizsgált hely közül néggyel szemben indult eljárás, többek között élelmiszerhigiéniai hiányosságok miatt. Egy esetben a vendéglátóhely ételkészítő és forgalmazó tevékenységének azonnali felfüggesztésére is szükség volt. A négy eljárás során mintegy 675 ezer forint értékben szabtak ki bírságot. A feltárt hibák kijavítása után a nyár elején felfüggesztett vendéglátóhely is folytathatta a tevékenységét.

Állati eredetű fehérjék

A vegán jellegre egyelőre nincs egyértelmű és jogilag kötelező érvényű meghatározás, azonban elvárás, hogy ne tartalmazzanak állati eredetű anyagokat. A tesztben résztvevő ételek hét esetben nem feleltek meg ennek a követelmények, és állati eredetű fehérjét tartalmaztak: a vizsgálatok tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel, azok akár a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is szennyeződhettek. A vásárlói tájékoztatás azonban sosem lehet félrevezető, az allergénekről pedig – mint a tej és a tojás – kötelező informálni a vásárlót, még akkor is, ha az csak nyomokban fordulhat elő az ételben. Ez egy esetben megtörtént, azonban ennek hiányában hat ételt forgalmazó élelmiszervállalkozással szemben hatósági eljárás indult, ami még folyamatban van.

A legfinomabbak

A tesztben résztvevő vegán pizzákon és hamburgereken húsdetektálást is végeztek a szakemberek, így ellenőrizték, hogy tartalmaznak-e állati eredetű DNS-t. E téren nem merült fel probléma. A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták az ételeket. Értékelésük alapján a legjobb vegán étel a Napfényes Vegán Étterem – Vegán szénégető pizzája és az Édeni Vegán – Vegán klasszikus hamburgere, míg a kedvenc desszert a Zabrakadabra Oktogon – Vegán snickers szelete lett.

A vizsgált éttermek listája ITT látható, bővebb információk a tesztről pedig ITT találhatók.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gasztronómia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezeket a tésztákat szeretjük a legjobban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérte a száraztészták iránti keresletet, a körképből pedig megtudhatjuk, milyen típusú tésztákat szeretnek a leginkább a magyarok…Tovább

még több Nébih

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Brutális áraik vannak. Egy vegaburgerért majdnem négyezret elkérni elképesztő. A Krisnás Govindában itt Szhelyen 4000 Ft.-ból két menü kijön. Isteniek az ételeik és nagyon tiszták. Túlnyomóan vegetariánus ételeket fogyasztunk, nekünk belefér a tojás és a hal is. Vegán étterem is van itt, az Életkert Ételbár- nos azok nekem nem jönnek annyira be, túl szárazak. A Govinda ételei szaftosak, ízletesek , a pakorájuk és a csípős gyümölcs csatnik meg mennyeiek. Süteményt sem ettem olyan finomakat mint az övéik, ráadásul nagyon kedvesek is:-)))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük