🎧 Az utolsó Beatles dal | Now and Then

Az utolsó Beatles dal | Now and Then


🎧

Több mint ötven évvel a Beatles felbomlása után, november 2-án jelenik meg az együttes “utolsó dala”, a Now and Then, amit eredetileg John Lennon vette fel egy 1970-es évekbeli demóanyagra. A számot az együttes két még életben lévő tagja, Paul McCartney és Ringo Starr öntötte végső formájába, Lennon hangját MI-technológiával mentették ki egy régi kazettáról.

A Now and Then szerepel majd a Beatles újonnan átdolgozott, november 10-én megjelenő Vörös és Kék albumain is. Az eredetileg 1973-ban megjelent válogatásokat a Rolling Stone magazin a történelem legnagyobb hatású slágeralbumainak nevezte.


A Vörös Albumon a Beatles korai számai, a Kék Albumon pedig a későbbi dalai jelentek meg. A Now and Then azt követően született, hogy a banda az 1970-es években feloszlott. A szám egy régi baráthoz vagy szerelemhez és az ő hiányáról szól. (“Néha hiányzol/Néha szeretném, ha visszajönnél”.)

“Now and then, I miss you
Now and then, I want you to return to me.”

Miután Lennont 1980-ban meggyilkolták New York-i lakása előtt, özvegye, Yoko Ono Paul McCartneynak adta a számot, amely egy Paulnak feliratú kazettán szerepelt. A szalagon rajta volt még a Free As A Bird és a Real Love korai verziója is, ezeket a számokat 1995-ben és 1996-ban kislemezként adták ki.Az egykori Beatles-tagok akkor a Now and Thent is fel akarták venni, de mivel George Harrison szerint Lennon felvétele használhatatlan volt, végül feladták. Paul McCartney azonban azóta is be akarta fejezni a dalt, ezt pedig most az audiotechnológia fejlődése végül lehetővé tette.

A fordulópontot az jelentette, amikor Peter Jackson Get Back című Beatles-dokumentumfilmjéhez sikerült megtanítani a számítógépet arra, hogy felismerje a Beatles-tagok hangját és el tudja különíteni azt a háttérzajoktól és a hangszerektől, tiszta hangzást hozva létre.

Miután kinyerték a régi felvételről Lennon hangját, McCartney és Ringo Starr új vokálok, dob, basszusgitár, gitár és zongorajáték hozzáadásával, valamint Harrison 1995-ben, halála előtt rögzített elektromos és akusztikus gitárjátékával egészítette ki a dalt. Elkészítéséről dokumentumfilm is született, amely a Now And Then megjelenése előtt, november 1-jén debütál.

Forrás: MTI, kép: Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több zene

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több mesterséges intelligencia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük