Elkészült az Erdélyi-szigethegység útja

Erdélyi-szigethegység útja

Elkészült az Erdélyi-szigethegység útja


Teljes egészében megnyitották a forgalom előtt az Erdélyi-szigethegység legfontosabb Bihar és Kolozs megyei turisztikai látványosságait összekötő, európai uniós alapokól korszerűsített utat.

Most – az eredetileg tervezettnél néhány hónappal később – a látványos turistaút ötvenhat kilométeres Bihar megyei szakasza készült el, miután az Erdélyi-szigethegység útjának huszonöt kilométeres Kolozs megyei szakaszát már májusban birtokba vehették az autósok.

Az út a Sebes-Körös szurdokát köti össze Belényessel (Beius), Biharfüred (Stana de Vale) érintésével. Olyan fontos turisztikai látványosságok közelében halad el, mint a biharfüredi Csodaforrás, a Jád völgyi Menyasszony fátyla vízesés, Jadolina-vízesés, a Jád-völgyi víztározó (Lesu) üdülőtelepe, Rév, vagy Sonkolyos.

A projekt összértéke 182 millió lej (14 milliárd forint), amit a 2014-2020-as Regionális Operatív Programon keresztül lehívott európai alapokból finanszíroztak. Az Erdélyi-szigethegység útja kétsávos aszfaltút, amelynek Bihar megyei szakaszán négy új hidat építettek, helyenként útszélesítési és támfal-megerősítési munkálatokat is végeztek. Az út Kolozs megyei szakaszát a megyei önkormányzat szintén európai alapokból újíttatta fel és 2023 májusában adta át. Az út a Dregán-tó gátjának környékén köti össze a két megyét.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Erdély

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

  1. Ez felkeltette a figyelmemet, és már megosztottam a kirándulós csoportunkban is, ahol szintén sikere volt.
    Lehet, hogy a következő erdélyi utunkon megnézzük ezt a vidéket is, mert erre még nem jártunk. I ❤ Erdély! 🙂

    1. Én látom a hozzászólásodat! Köszi a megosztást!

      1. A laptopon én is látom, csak a telefonon nem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük