Hihetetlen, hol bukkant fel újra a jávorszarvas Magyarországon

Hihetetlen, hol bukkant fel újra a jávorszarvas Magyarországon


A múlt héten még a Bodrogközben kapták lencsevégre. Ezt a felvételt még nem feltétlenül tartották hitelesnek, mivel a szarvas olyan helyen barangolt, amit utólag a felvételek alapján nehéz lenne azonosítani. A jávor hiteles előfordulását az illetékes Aggteleki Nemzeti Park nem erősítette meg. Utóbb viszont azt mondhatjuk, hogy ez a felvétel is nagy valószínűséggel hiteles.


Október 11-én pedig már a Záhony és Zsurk közötti körforgalomnál videózták le a ritka és hatalmas vendéget reggel 6.30 körül.

Avacz Róbert felvételén látható, amint az út mentén sétálgat a világ legnagyobb szarvasféléje.

Az Agrojager.hu szerint

2023. október 11-én, a betegszállítóként dolgozó Avacz Róbert, Kisvárdáról Záhony felé tartott a kora reggeli órákban.

A Mándoki Gyermekotthon kis betegeit vitte haza munkatársával Bodó Regő Szabolccsal.  A kisebb forgalom miatt a  négyes főút mellett párhuzamosan futó úton haladtak. Amikor már Záhony és Zsurk között voltak, egyre jobban világosodott, de a félhomály miatt még nem lehetett jól látni.

Ekkor Robi az út mellett mintha egy alakot pillantott volna meg. A rutinos pilóta azonnal lassított. Ahogy közelebb értek,

azt hitte, hogy egy elszabadult lovat lát maga előtt.

A gyerekek miatt fokozott óvatosságal látja el a munkáját és ekkor szinte már állóra fékezett, mert nem tudta mi fog történni. Az autó megállt és ekkor látták, hogy egy fiatal jávorszarvasbika van előttük. A vad szinte átlépte az árkot, visszanézett. Rövid másodpercekig figyelték egymást. A bika előtt azonban egy kerítés húzódott, amit vagy nem akart átugrani, vagy nem volt kedve hozzá. Így meggondolta magát és visszatért az útra. Ekkor Bodó Regő Szabolcs azonnal elővette a telefonját és elkezdte videózni a nagytestű, körülbelül 300 kilogrammos szarvast.

A körforgalmat elhagyva, a bika Zsurk felé fordult.

Előttük szaladt az úton.

Annak ellenére, hogy lehúzódva lassan mentek, egy autó “megelőzte” őket és a jávorbikát is. Vélhetően nem voltak tisztában a veszélyekkel. Éves szinten Skandináviában súlyos közlekedési baleseteket okoznak a jávorszarvasok. Norvégiában éppen emiatt, aki megteheti, magas hasmagasságú terepjárót vásárol, mert ha ütközés történik, a vad a motorháztetőre vágódik, és nem az utastérbe.

A jávorbika egy darabig előttük maradt, majd egy napraforgó tarlóra váltott át és lassan eltűnt. Vélhetően ugyanazt az egyedet sikerült levideózni, amit szeptember végén láttak a Bodrogközben. Mivel az ukrán határ a megfigyelés helyétől alig pár száz méterre helyezkedik el és azon a szakaszon a Tisza az államhatár, a bika valószínűleg elhagyta Magyarország területét – zárta beszámolóját Avacz Róbert.”


Fotó: PIxabay
A jávorszarvas elterjedési területe | Forrás: Wikipédia

A jávorbikák marmagassága meghaladhatja a két métert, a súlyuk pedig akár a hét mázsát is, de a tehenek is nyomhatnak akár fél tonnát.

Óriási területeket képesek bejárni, és leginkább a fiatalokra jellemző, hogy akár sok száz kilométert is kóboroljanak. Ez a példány valószínűleg Lengyelországból érkezett, és ha így halad tovább, hamarosan elhagyhatja az országot.

Forrás: szon.hu, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több szarvas

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több vadon

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük