Nő a turbulenciák kockázata

turbulencia repülés

Nő a turbulencia kockázata


A brit Reading Egyetem kutatói a tiszta időben kialakuló turbulenciát vizsgálva megállapították, hogy 1979 és 2020 között 55 százalékkal nőtt a turbulencia kialakulásának kockázata egy jellemzően forgalmas észak-atlanti útvonalon.

A kutatók a megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás miatti felmelegedésben látják az egyre gyakoribb turbulencia okát, ugyanis megállapításuk szerint

a felmelegedés miatt nagy magasságban megváltozott a szelek sebessége.

A turbulenciák legnagyobb növekedését az Atlanti-óceán északi részén húzódó repülési útvonalakon tapasztalták, de Európában, a Közel-Keleten és az Atlanti-óceán déli részén is egyre több van belőlük.

A műholdas megfigyeléssel a turbulenciát nem, de a légáramlat szerkezetét és alakját ki lehet mutatni.

A radarok jelzik a viharok okozta turbulenciát, de a tiszta időben kialakuló turbulencia szinte láthatatlan és nehezen észlelhető.

A repülőgépek utasainak ráadásul nemcsak kellemetlen lehet egy ilyen légörvény, de a rázkódás akár sérüléseket is okozhat.

A tiszta időben jelentkező turbulencia azért is veszélyes, mert úgy kerülhet bele a repülő, hogy nem észlelik időben, és az utasok esetleg nincsenek bekötve.

Forrás: MTI, kép: Patrick Tomasso/Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több felmelegedés

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több utazás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Hajóroncsok a tenger mélyén

  Hajóroncsok a tenger mélyén Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem nagyon nehezen lehetne rávenni, hogy bármilyen formában is lemerüljek az óceán fenekére. Annyi…

  Elakadtak a hóban a nemzetközi vonatok

  Az intenzív ausztriai és németországi, München környéki havazás nehezíti, lassítja a közlekedést több vasútvonalon is, ezért jelentős fennakadások, késések tapasztalhatók…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük