Tíz hiúzt telepítenek át Romániából Németországba

hiúzt telepítenek át

Tíz hiúzt telepítenek át Romániából Németországba


Tíz hiúzt telepítenek át Romániából 2027 végéig Németországba a veszélyeztetett faj ottani genetikai állományának helyreállítása, túlélési esélyeinek növelése érdekében – közölte kedden közösségi oldalán a Romsilva román állami erdészet.

A vadon élő hiúzokat a Keleti-Kárpátok Sucsáva, Bákó és Neamt megyei erdőségeiből fogják be. Az első, Viorel névre keresztelt hímet a napokban engedték szabadon a Türingiai-erdőben egy németországi állatkertben született nőstény, Frida társaságában.

A Romsilva szerint

a németországi hiúzpopuláció jelenleg három, nagyon kis létszámú, belterjes csoportban él. Az áttelepítésektől az állomány megerősödését, genetikai felfrissülését remélik. A projekt a Románia, Szlovákia, Horvátország és Szlovénia által 2017-ben elkezdett LIFE Lynx projekt pozitív tapasztalataira alapoz, amelynek során a Kárpátok erdeiből áttelepített 18 hiúzzal erősítették meg a Dinári-hegységben élő, a kihalás által veszélyeztetett populációt.

Februárban a Romsilva arról számolt be, hogy a LIFE Lynx program keretében a Vranceai-hegységben befogott, majd Szlovéniába áttelepített, GPS-es nyomkövetővel ellátott hím hiúznak, Gorunak és párjának, Catalinnek, már több generációnyi dokumentált leszármazottja él a Dinári-hegységben. Az áttelepített hiúzpéldányok 86 százaléka sikeresen beilleszkedett új élőhelyén, 54 százaléka pedig utódoknak is életet adott.

A 6 millió eurós

(nagyrészt uniós támogatásból finanszírozott) projekt nyomán jelentősen emelkedett a Dinári-hegységben élő hiúzok száma, és az élőhelyük is kibővült. A veszélyeztetett faj megmentése érdekében a természetvédők azt szeretnék elérni, hogy az egymástól elszigetelt élőhelyeket addig bővítsék, amíg sikerül kapcsolatot teremteni az osztrák és svájci Alpokban élő hiúzpopulációkkal.

A WWF Románia szerint a hiúz a harmadik az Európában honos nagyragadozók sorában a medve és a farkas után. Európai állományát 9000 példányra becsülik, amelyből 2700 él a Kárpátokban, azon belül 1200 Romániában.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több hiúz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük