Mikor virágzik a tihanyi levendulás?

tihanyi levendulás

Mikor virágzik a tihanyi levendulás?


Mint Tihany Hivatalos Turisztikai Oldala írja a Facebookon, nem kell június közepéig várnia annak, aki töltekezni szeretne a levendula színével-illatával. Tihanyban ugyanis már javarészt virágba borultak a levendulamezők, és nemsokára teljes pompájukban virítanak. Aki szedni szeretne belőle, annak június 14. után érdemes elindulnia, mert akkor kezdődik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Szedd magad akciója. Június 21-től pedig tíz napig pedig minden a levenduláról szól majd a Kincses félszigeten, ekkor ünnepli huszadik születésnapját a Levendula Hetek.

A tihanyi levendulás

Magyarország első levendulaültetvénye, amely 1920-ban született meg egy bizonyos Bittera Gyula jóvoltából, aki a boldog békeidők igazi reneszánsz embere volt: egyetemi évei alatt hallgatta a Műegyetem kémiai, valamint az Állatorvosi Főiskola anatómiai előadásait, de dolgozott az Ornitológiai Központban Herman Ottó irányítása alatt is. Már ekkor több cikke jelent meg az Aquila és a Barlangkutatás című folyóiratban. Írt többek között a nappali ragadozó madarak gyomortartalmáról és a feketerigó albinizmusáról. Végül bölcsészdoktori oklevelet szerzett, de érdeklődése mindinkább a kémia felé fordult, és ennek köszönhetően írta be magát a történelembe is.

Az első világháború utolsó éveiben egyre nagyobb igény támadt a gyógy-és illóolajos növények termesztése, illetve olajuk előállítása iránt, Bittera gyula pedig meghallotta az idők szavát. 1919-ben a Magyar Általános Hitelbank segítségével Kaposváron illóolaj- és vegyészeti gyárat létesített, majd a tihanyi apátságtól bérelt egy területet, hogy megpróbálkozzon francia mintára a levendulatermesztéssel. Mindez olyan jól sikerült neki, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj-tartalma magasabb lett, mint a franciáé. A tihanyi levendula hamarosan nagy népszerűségre tett szert, és még a tőzsdére is bekerült. Bittera Gyula a sikereken felbuzdulva mintegy 100 hektárra növelte a telepítés nagyságát.

A második világháború előtt

keserűmandulát ültettek a levendulasorok közé, ezekből egypár öreg fa még ma is látható az ólevendulásban. A második világháború azután alaposan felforgatta a korábbi viszonyokat, utána államosították és elhanyagolták a területet, majd egy részét beszántották és szőlőt telepítettek a helyére. A megmaradt húsz hektár művelés hiányában elvadult.

1986-ban indult újra a levendula termesztése, amikor Zátonyi Zsigmond és Zátonyi Szilárd bérbe vette azt a Közép-dunántúli Természetvédelmi Hivataltól. 1995-ben az öreg levenduláson kívül új területen kezdték meg a levendulatelepítést. Az egykori lucernás fokozatos betelepítésével napjainkban már közel harminc hektáron folyik levendulatermesztés a félszigeten.

Tihany azért is ideális helyszín a levendulatermesztésre, mert az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. A félmediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának.

Forrás: Wikipedia, Magyar Életrajzi Lexikon/OSZK, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több virág

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük